Legyen másik vs. Gyurcsány: Így reagáltak pécsi politikusok az Index-ügyre

Megnéztük, hogyan reagáltak közösségi oldalaikon pécsi politikusok az indexesek kollektív távozására, a legnépszerűbb magyar újság körüli történésekre.

  • Az elmúlt héten felállt az Index szinte teljes, több mint kilencven fős szerkesztősége.
  • Az újságírók azt mondják, azért mondtak fel mindannyian főszerkesztőjük kirúgása után, mert nem akartak egy olyan játékba belemenni a NER által szorongatott tulajdonossal szemben, ami egy lassú kivéreztetést, függetlenségük fokozatos elvesztését eredményezte volna.
  • Az orbánista média hamar megtalálta a magyarázatot a történtekre: Momentum-DK harc okozta az Index vesztét, és Gyurcsány Ferenc győzött, aki el is foglalta a lapot.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere elég egyértelműen foglalt állást. Profilképét az indexesek által indított Távozó indexesek Facebook-oldal, Legyen másik!” feliratú keretével módosította.

hirdetés

Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere az Indexről szóló posztjában George Orwell 1984 című, a totalitárius rendszerek természetét bemutató-megjósoló regényéből idézett: „Index. Nem történt semmi különös. Csak még egyszerűbb lesz letolni elégséges számú magyar torkán, hogy a vereség győzelem… meg ugye »a háború: béke, a szabadság: szolgaság, a tudatlanság: erő«…”

Kóbor József, az LMP pécsi politikusa, önkormányzati képviselő egyik Facebook-oldalán több olyan cikket is megosztott, amelyek a „baloldali pártok által szétrobbantott Indexről” írnak. Az Origo Gyurcsány Ferencék nyerték az indexes belháborút című cikkéhez Kóbor a következő kommentet írta: „Ezúttal azért osztok meg origót, mert amit ír, közelebb áll a valósághoz. Ami meg a pénzt illeti: ma már nincs »NER-mentes« komolyan vehető pénzügyi befektető csoport vagy tulajdonosi kör Magyarországon. Még Gyurcsány és köre sem az. A pénznek viszont nincs szaga: az a lényeg, hogy mit várnak el érte – a nyilvánvalóan elvárható jövedelemtermelésen és gazdasági fenntarthatóságon kívül.”

A pécsi közgyűlés városvezető koalíciójának tagjai közül többen módosították portréképüket az Index „Nincs másik” feliratú keretével, például a párbeszédes Ágoston Andrea, vagy a momentumos Sajgó György, a DK-s Kunszt Márta pedig számos, a független sajtóból származó újságcikket osztott meg a témában. A szintén DK-s Auth István a Távozó indexesek oldal „Legyen másik!” feliratú keretét használta fel új kontextusban, erős kormánykritikát gyakorolva. 

A pécsi közgyűlés Fidesz-, és ÖPE-KDNP-frakciója tagjainak Facebook-oldalain nem találtunk reagálást az Index-ügyre.

Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, aki igen aktív a közösségi oldalon, több posztot szentelt a témának. Először a valaha független, de már évek óta nettó kormányszócsőként működő Origo egy posztját megosztva ezt írta: „Tüntetett ma az Index és a Momentum Budapesten (mintegy ezer ember részvételével, a Momentum vezetőinek szónoklataival), miután Gyurcsány Ferencék kiütéssel megnyerték az indexes belháborút a Momentummal szemben.”

Aztán a szintén mélyorbánista Pesti Srácok cikkét megosztva a következő szöveget helyezte el oldalán: „Az Index ugyan kinyírta magát, de a balliberális hazugsággyár nem szűnt meg, van másiiiiik.” (A 444-re utalt egyébként.)

Pécs és térsége országgyűlési képviselője, a Kulturális Bizottság alelnöke, az EMMI miniszteri biztosa, a PTE Művészeti Kar egyetemi adjunktusa egy harmadik posztot is közölt a témában. Egy „Számok – a baloldali álhírek ellenszere” nevű, a kormányon és csatolt részein kívül mindenkit hazugozó Facebook-oldal ábráját posztolta, amin szám nem látható, csak Dobrev Klára, az Index kirúgott főszerkesztője, Dull Szabolcs „rabosítva”, és néhány, bizonyíték nélküli állítás. 

Hoppál Pétert nagyon foglalkoztathatja a téma, mert egy negyedik poszttal is jelentkezett Index-ügyben. A szintén hithű orbánista médiamunkás, Pilhál Tamás írását osztotta meg, melynek utolsó mondata egy üzenet a távozó indexes újságíróknak: „Akinek internetes portál kell, vegyen magának!”

Pécs másik országgyűlési képviselője, a független Mellár Tamás két cikket osztott meg a témában, az Indexét, és a Mércéét, mindkettőt kommentár nélkül.

Nagy Csaba, baranyai fideszes országgyűlési képviselő Szentesi Zöldi László, a Demokrata nevű lapban öt évvel ezelőtt megjelent, Indextelenül című írását osztotta meg. Szentesi Zöldi számára – ha jól értjük, mert kicsit akadozik a gondolatmenet – az Index magát az internetet jelenti vagy szimbolizálja. Azt írja például: „Aztán egy csapásra megváltozik minden. Megjelenik életünkben a világháló, és lesátorozunk a virtuális térben. Meghallgatjuk gyermekkorunk nagy slágereit. Felkutatjuk volt osztálytársainkat. E-könyvet olvasunk, cégadatokat böngészünk, pénzt utalunk. De arra, hogy az Index átvegye az ellenőrzést az életünk felett, nincsen mentségünk”. A szerző innen eljut oda, hogy legazemberezi az indexeseket, akik szerinte „nagyképű, hányaveti, pimasz társaság, akiket kilométerekről felismerek bármilyen sajtótájékoztatón vagy háttérmegbeszélésen, mert szándékoltan slamposak, fintorognak és pofátlanul nyomulnak”. Aztán arról ír hosszasan, hogy az emberek már nem olvasnak könyveket, de nem teljesen világos, hogy ez is az indexesek hibája-e vagy sem. 

A negyedik, egyéni körzetből a parlamentbe jutott baranyai képviselő, Hargitai János oldalán nem találtuk nyomát, hogy a politikus reagált volna az Index körüli történésekre.

Az LMP országgyűlési képviselője, a pécsi Keresztes László Lóránt közösségi oldalán sem találtunk utalást az elmúlt 30 év magyar médiatörténetének egyik legfontosabb hírére július 27-én.

Megnéztük még két pécsi, baranyai kötődésű, de jórészt már a fővárosban tevékenykedő MSZP-s politikus, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, és Szakács László országgyűlési képviselő oldalát. Tóth Bertalan megosztott egy az indexesek közös döntését méltató írást a következő kommentárral: „Tisztelet és köszönet az Index felmondott újságíróinak »Mert nem adjuk fel azt, amiben hiszünk«“. Ezen kívül egy friss posztja arról szól, hogy – nyilván az Index miatt – a magyar sajtószabadság érdekében az MSZP európai parlamenti képviselőjével, Ujhelyi Istvánnal közös levélben fordulnak az Európai Unió által finanszírozott, firenzei székhelyű Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központhoz.

Szakács László több cikket is megosztott a témában, az egyikhez például ezt írta: „Dull Szabolcs nem engedett a zsarolásnak, ezért leváltották. Olyan világot élünk ahol valaki álhatatossága, szakmai meggyőződése nem érték, hanem akadály. A precíz és pontos munka nem előny, csak a lojalitás? Egyszerűbb lenyomni, elnyomni, mint meggyőzni?”

hirdetés

Hirdetés