Lehet perelni Bangónét és Ujhelyit a patkányozás miatt

Egy mértékadó professzor szerint a patkányoknak nevezett fideszesek és szimpatizánsok becsületsértés miatt magánvádas eljárást indíthatnak az MSZP-s képviselő ellen becsületük megsértése miatt.

Mint ismert, Bangóné Borbély Ildikó az egyik televízió műsorában riporteri kérdésre azt közölte, hogy a Fidesz népszerűsége azért növekszik, mert sok a patkány Magyarországon. Prugberger Tamás jogászprofesszor szerint azáltal, hogy lepatkányozta a kormányra szavazó magyar választópolgárokat, megsértette a magyar állampolgároknak ezt a csoportját, vagyis ezzel a csoporttal szemben becsületsértést követett el. Erre még rákontrázott Ujhelyi István, amikor kijelentette, hogy patkányirtásra van szükség a Lendvay utcában, mert ott van a Fidesz-székház – írja a Magyar Nemzetben a professzor.

A Fidesz a becsületének megsértése miatt a botrányos kijelentések elhangzásától számított 30 napon belül indíthat magánvádas eljárást indirekt becsületsértés miatt. Az azonban kérdéses, hogy a tagságát mint kisebb csoportot és a vele szimpatizáló választópolgárok nagyobb csoportját érintő becsületsértés miatt indíthat-e magánvádas eljárást. Prugberger Tamás jogászprofesszor, egyetemi tanár szerint igen, a törvényi analógia alapján közvetett becsületsértés elkövetése miatt tehető ez meg a Fidesz szavazóbázisát képező állampolgárokat és a párt tagjait egységesen patkánynak minősítő MSZP-vel szemben.

hirdetés