Lélegzetelállító múltbeli látvány

Tudjuk, hogy a modern technika sok dologra képes. De akad néhány videó a pécsi világörökségi helyszínekről, amelyektől tényleg tátva marad a nézők szája.

A Cella Septichora Látogatóközpontban olyan lenyűgöző, 3D-s rekonstrukciókat és filmeket láthatunk, amelyek méltán nevezhetők világszínvonalúnak. A vírushelyzetben ezek online is elérhetővé váltak mindazok örömére, akik kíváncsiak arra, hogy mi állt valaha a pécsi belváros helyén.

A filmekből megismerhetjük az UNESCO világörökségként is elismert ókeresztény sírépítmények történetét, a feltárás részleteit és megelevenedik a múlt: kiderül, hogy kik és mire használták az épületegyüttest a 4. század környékén. Az ókori Sopianaeban a kedvelt pécsi színész, Stenczer Béla narrációja kísér minket.

Mikor és milyen céllal építették a Cella Septichorát? Honnan ered az elnevezése? Miért nem fejezték be az építését? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk ebben 3D-s rekonstrukciókkal illusztrált videóban:

Ebben a kisfilmben megismerhetjük a Péter Pál Sírkamra történetét, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő falfestményeit:

Hogyan és milyen céllal épült a nyolcszögletű V. számú sírkamra? Itt kiderül:

Ismerjük meg a XIX-XX. Sírkamrák történetét! Milyen a felépítésük? Mi a különbség a két sírkamra között? Hogyan közelítették meg őket? A videóból kiderül!

(x)

hirdetés
Hirdetés