Lengyeleken gúnyolódott a holland Wintermans a pécsi ellenzéki megemlékezésen

A holland Simon Wintermans a pécsi ellenzéki tüntetésen és megemlékezésen beszédében azzal poénkodott, hogy vajon a jelenlévők közül ki tud lengyelül. Ezzel utalt arra, hogy a fővárosban lengyelek is részt vettek a március 15-i ünnepségen. Mint az köztudott Magyarországon, az 1848/49-es szabadságharcban lengyelek segítették a magyarokat. 

hirdetés

Az ellenzéki megemlékezésen az ellenzéki pártok politikusai, aktivistái mellett nagyjából 50 szimpatizáns vehetett részt. Az eseményen kockás ingben, farmerben jelent meg a holland Simon Wintermans, aki az ellenzéki ünnepi megemlékezésen szólalt fel.

Wintermans azzal kezdte, hogy megkérdezte:

„Lengyelül mondom. Van olyan, aki nem ért itt lengyelül? Az tegye fel a kezét!” 

Erre az ellenzéki politikusok, köztük Mellár Tamás (MSZP-P-frakciószövetség), Kunszt Márta és Nagy Ferenc (DK), Körömi Attila (Momentum), Angyal Károly (LMP) is nevetgélve feltette a karját, míg a jobbikos politikusok, Gyimesi Gábor és Fogarasi Gábor, valamint az MSZP-DK „független” polgármesterjelöltje is nyugodtan szemlélte, hátteret biztosított Wintermans produkciójának.

Ezután Wintermans azt mondta: „Bocs, akkor magyarul csinálom”. És eléje tartott papírlapokból döcögve olvasta fel a márciusi ifjak 12 pontját. De még így sem ment neki, mert a 12. pontnál unió helyett „európai uniót” mondott, holott a márciusi ifjak Erdély visszacsatolását követelték, nem pedig európai uniót.

A 12 pontot papírból olvasta

Mint ismert, a lengyelek rengeteget segítettek az 1848/49-es szabadságharc idején. A Wikipédia szerint „a Lengyel légió katonai segítséget nyújtott a magyar szabadságharc ügyének. A lengyel–magyar barátság jegyében érkezett hozzánk például a nagy emigráció néhány vezető képviselője, Bem JózsefHenryk Dembiński és Wysocki József is, hogy csak a jelentősebbeket említsük. A lengyel légió még 1848 őszén alakult meg, a Bem és Wysocki közti ellentétek miatt azonban Bem egy „saját” légiót is szervezett. 1849 nyarára már nem is egy, hanem valójában ez a két lengyel légió harcolt a magyar seregekkel, az egyik a felső-magyarországi hadszíntéren, a másik Erdélyben”.

Hirdetés