Lesújtó képet fest az első uniós jogállami jelentés Magyarországról

Az Európai Bizottság ma közzétette a 2020-as jelentését az uniós tagországok jogállami helyzetéről. Most először készült ilyen. A jelentés lesújtó képet fest Magyarországról.

hirdetés
Uránia Mozi

A magyar kormány az elmúlt napokban megpróbálta politikai üggyé tenni és hitelteleníteni az általuk korábban már megismert, de nyilvánosságra csak ma hozott jelentést. Egy német lapnak adott interjúja miatt lemondásra szólították fel a cseh Vera Jourovát, az unió értékekért és átláthatóságért felelős biztosát, aki a jogállami jelentésért felelős.

A jelentés négy nagy témakört vizsgál: az igazságügyi rendszert, a korrupciót, a média függetlenségét és szabadságát, valamint a fékeket és ellensúlyokat.

A 24.hu cikke szerint a következők szerepelnek a jelentésben:

  • Az igazságügyi rendszerről szóló részben megjegyzik, hogy Magyarország igazságügyi rendszerének állapotát sokszor kritizálták már, beleértve ebbe a hetes cikk szerinti eljárás elindítását is, de az Európai Bizottság ajánlásait máig nem valósította meg a kormány, különös tekintettel a bírói tanács és az OBH elnökének szembenállására. Kijelentik viszont, hogy a magyar igazságügyi rendszer alapvetően hatékonyan működik és a digitalizáltsága is megfelelő.
  • A korrupcióval kapcsolatban problémának látják, hogy szoros a kapcsolat bizonyos nagy cégek és a politika között. Amikor felmerülnek korrupcióval kapcsolatos vádak, főleg magas rangú vezetők szűk körével kapcsolatban, akkor nem tűnik úgy, mintha a hatóságok eljárást szeretnének indítani ellenük.
  • A jelentés szerint a rengeteg állami hirdetés, amit kormánypárti lapok kapnak, lehetőséget ad a média indirekt politikai kontrolljára. A független médiumok eközben folyamatos támadás alatt állnak, és a gazdasági nehézségek lehetőséget adnak ezek gazdasági elfoglalására.
  • A jelentés felhozza, hogy a törvényhozás működése problémás, mert teljesen eltűntek a hatástanulmányok és az előzetes egyeztetések. A civilek egyre komolyabb elnyomása is problémás, és az Európai Bíróság szerint a civiltörvény összeegyeztethetetlen az uniós joggal.

További részletek a 24.hu cikkében.