Liverpool elszégyellheti magát Pécs mellett

A jól ismert pécsi sztárbandák mellett a városban rengeteg olyan kezdő, fiatal, vagy csak simán ismeretlen együttes van, amelyeket jó ismerni és jó elkapni élőben, Pécs klubjaiban. A pécsi zenei életet bemutató Liverpool-sorozatunk legújabb darabjában újfent ilyen zenekarokat mutatunk be.

hirdetés

StarFunkSimples

Kezdjük egy olyan kitűnő pécsi bandával, akik sajnos már nem igazán aktívak, ugyanakkor 2014-es – a mai napig ingyen hallgatható és letölthető – nagyon frankó kislemezüket már régen be kellett volna mutatnunk. A StarFunkSimples pár éve szép számmal adott koncerteket a városban, méghozzá nem is akármilyeneket, akik pedig látták őket, azok bizonyára örömmel hallgatják is a „Jákob lajtorjájáról” elnevezett anyagukat.

A három srác – köztük egy testvérpár – zenéje egyáltalán nem a „szokásos” pécsi vonalon mozog: instrumentális dalaikat böngészve a zenekedvelők találhatnak nyomokban keményebb metál-témákat és hatásokat, tudnak nagyon rockos svunggal húzni, de a szaggatásból simán váltanak improvizatívabb, elszállós, jamelős, dallamosabb és erősen pszichedelikus irányokba is, kifejezetten meglepően és szépen. Ez az idén 5 éves, műfajok között kalandozó, a lehető legjobb értelemben véve eklektikus kislemez egyébként a pécsi könnyűzene iránt érdeklődőnek kötelező.

Skoge

Aki bírja a legendás, igazi magyar klasszikusnak számító Sex Actiont, az feltehetően szeretni fogja a 2017-ben alakult pécsi Skoge zenekart (egy dán kifejezésről van szó, ami prostituáltat jelent és amúgy „szkúgnak” kell ejteni).

Nincs mit ragozni, a Skoge egy koszos, nyers, tökös rockbanda, akik – ahogy kell – szétturnézzák az országot. Facebook-oldalukon egyébként inspirációiknál a következő – és eléggé magáért beszélő – felsorolás áll: „Sok sör, whisky, JÄGER, pálinka és ROKK”. A pécsi dirty rockban utazó öt arc első, Tükörben nézlek című kislemeze nemsokára megjelenik, addig is íme még egy jó kis dal a debütáló anyagról:

Járom zenekar

Nyergeljünk át kicsit a rockról a folkra. A pécsi Járom zenekar Saját utakon című tavaly nyáron megjelent lemeze egyfajta búcsú: „Tavaly nyár végén jöttünk rá, hogy sajnos egy időre el kell távolodnunk egymástól. Így fogalmazódott meg bennünk, hogy mielőtt mind saját utunkon indulnánk, a közös évek eredményét lemezre vessük” – írják Bandcamp-oldalukon, ahol a lemezt meghallgathatjuk és meg is vehetjük elég jelképes összegért.

A Saját utakon dalainak címeit átolvasva pedig elég jó képet kaphatunk arról, hogy milyen zenét is játszik a Járom zenekar: Szatmár-hiripi dallamok, Tarnaleleszi muzsika, Nóták a szaporcaiaktól, Gömöri muzsika, Erdélyi román menet és folytathatnánk. Hamisítatlan népzenei gyűjteményről van szó, melyből árad az örömzenélés hangulata, valamint a hazai és határon túli magyar népzene iránti szeretet.

Bricklane

Pécsen sorra születnek újabb és újabb zenekarok, szinte havonta – ezért is nevezik sokan magyar Liverpoolnak a várost. A Bricklane is egy igencsak fiatal társaság, akiknek idén január elején jelent meg az ingyen letölthető bemutatkozó kislemezük Slownoise („Lassúzaj”) címen (tavaly azonban már megosztottak egy számot róla).

A Slownoise borítója

Címével ellentétben nem feltétlenül nevezhetjük lassúnak zenéjüket, ami nem baj. Instrumentális szerzeményeik egyszerre tudnak súlyosak, kemények, dögösek és mégis szállósak-lebegősek, dallamosak és érzékenyek lenni. Van itt alternatív rockos, post-rockos és post-hardcore-os témázgatás, pszichedelikus és zajos-mocskos vagánykodás, sőt még némi líra is. Nagyot merítenek a srácok, de tud működni ez a műfajegyveleg. Sok munka, sok gondolat van a dalokban, ez érződik rendesen. Reméljük, hogy a jövőben is hasonló minőséget hoznak majd, és azt is, hogy a basszusgitár ugyanígy fog dörögni.