llyen nincs még egy! Gyomnövényt is felhasználtak a pécsiek az építészeti világversenyen

Amerikából indult világversenyen bizonyíthatnak a pécsi építészhallgatók. A Solar Decathlonon olyan Kádár-kockára hasonlító családi házat húzott fel a csapat, amibe a tradicionális magyar építészeti elemek mellett a legkorszerűbb technikákat is alkalmazták. Az egyik talán „legpécsibb” húzásuk pedig nem volt más, mint hogy helyi, kártékony gyomnövényből készítettek nagyon menő árnyékolót, szinte ingyen!

A Solar Decathlont térségünkben elsőként Magyarország rendezhette meg. Szentendrére két hét alatt 10 ország 500 egyetemistája építette fel saját tervezésű házát. A pécsiek most először bizonyíthattak ilyen építészeti világversenyen, ahol a Kádár-kockát reformálták meg.

70 négyzetméteres a csodaház

Az úgynevezett venturi-torony a ház lelke

Valószínű nem a Kádár-kockák jutnak először eszünkbe, ha meglátjuk a pécsiek által tervezett és kivitelezett házat. Pedig a ház alapját az adta – mondja Kósa Balázs, a PTE oktató koordinátora. A ház közepén egy venturi-torony helyezkedik el. Ez a ház lelke, amivel szellőztetik az épületet. Emellett a ház négy sarkába betoncsatornák is érkeznek, melyek szerepe nem más, mint hogy friss levegőt áramoltasson az épület négy sarkába.

– Ezt úgy kell elképzelnünk, hogy a ház alatti betoncsatornán keresztül áramló levegő magától lehűl olyan hőmérsékletűre, ami segít hatékonyabban működtetni a klímát – részletezi Kósa Balázs.

NÉZZEN BE A HÁZBA! 

Solar Ház
Solar Ház2
Solár Ház 6
Solar Ház 4
Solár Ház 7
Solar Ház3
Solár Ház 5
ház2
ház3
Solar Haz_torony
Solar Ház 0

Gyomnövény mint az egyik pécsiség

Irtják a gyalogakácot, mégis jó hasznát lehet venni (Fotó: PTE)

A pécsi csapat számára az is fontos volt, hogy megmutassák: nem minden gyom, aminek látszik. Így fel is használták a gyalogakácot, amit ezerszámra irtanak.

– Mi adtunk egy újabb esélyt ennek a növénynek, ami tökéletesen használható árnyékolóként. Házunk déli oldalát fedtünk be ezzel, ami nemcsak mutatóssá és egyedivé tette az épületet, hanem teljesen újraértelmezi a növény jelentőségét is. Hiszen eddig volt, hogy eltüzelték, most pedig milliókat spóroltunk ezzel az árnyékolástechnikával – tette hozzá Balázs.

Még a Carboonfools is kampányol a ház mellett

Szentendrén az újraértelmezett Kádár-kockát 14 nap alatt építették fel. Volt, hogy nyolcvanan dolgoztak a házon, de a pécsiek összetartását mutatja, hogy még a Carboonfools is beállt az építészek mellé.

– Nemsokára a felépült házunk teraszán adnak koncertet, amihez videoklip is készül majd. De rengeteg olyan cég is támogatott minket, akik a legmodernebb technikájukat adták át nekünk, hogy beépíthessük a házunkba. Így lett egy tradicionális épületből egyszerre modern ház is – mondja Kósa Balázs.

Hatalmas az érdeklődés a pécsi megoldás iránt

Kósa Balázs elmondta, hogy a csapatból hat ember csak azzal foglalkozik, hogy az érdeklődőket körbevezetik a házon.

– Magyarországon cirka 800 ezer Kádár-kocka épült, így sokan ismerik ezeket a típusú házakat. Mi azt szerettük volna ezzel a mintaházzal bemutatni, hogy egy régiből is lehet olyan modern épületet kihozni, ami szinte önfenntartó – mondta Kósa Balázs.

Mi is ez a verseny?

A Solar Decathlon célja: a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése az egyetemista csapatok által felépített pályaműveken keresztül. A két hét alatt összesen tíz ház épült fel Szentendrén, amiket most további 14 napig monitoroznak.

– Nem csak az volt a legfőbb feladatunk, hogy felépítsük. Egy olyan házat akartunk, mely olyan értékeket is produkál, ami példaértékű. Meg kell említenem, hogy a fürdőszobánál például szabadon hagytuk a vályogfalat, így az segít a pára felvételében és leadásban. Ehhez egy nagyon nagy tekintélyt, Bíró Árpád vályogépítészt hívtuk segítségül – mondta Kósa Balázs.

A versenyen megépült házak Szentendrén még két hónapig látogathatók, de utána is jó célt szolgálnak, hiszen egy úgynevezett élő laborként használhatják majd mérésre a szakemberek. A legmodernebb technikákat felvonultató építészeti világverseny végeredménye két hét múlva dől el.

A pécsieknek – a többiekkel ellentétben – csupán 3,5 hónapjuk volt megtervezni a házat. A PTE ugyanis úgy szállt be a versenybe, hogy a Miskolci Egyetem és az algériai Blidai Egyetem kreatív hallgatói és oktatói kérték fel őket a ház tervezésre.