Magdi anyus is beszállt az uránvárosi virágosítási verseny zsűrizésébe

Javában zajlik a Virágos Uránváros környezetszépítő céllal megrendezett előkert- és balkonkert-versenye, mely augusztus 26-án a második zsűrizési szakaszába ért. Az uránvárosi házak közti szép kis kertecskéket pedig a szakmai zsűri mellett már mindenki Magdi anyusa, Fodor Zsóka színművész is értékelte!

Idén májusban, Decsi István alpolgármester kezdeményezésére indult a Virágos Uránváros környezetszépítő verseny, melynek célja – ahogy azt korábban megírtuk – kettős. A verseny egyrészt felhívja a lakosság figyelmét a rendezett városképbe illeszkedő és fenntartható városi zöldfelületek védelmére, másrészt kiemelt cél az is, hogy az uránvárosiakat növényültetésre, kertgondozásra és közterületeik ápolására ösztönözze.

 

Az uránvárosi közösséget is összehozza a virágosítási verseny

A versenyre nevezett uránvárosi előkertecskék és balkonkertek pontozása július közepén indult, az előkerteket Kéreg Melinda, a Hentz & Kéreg Kertészet vezetője, Nagy Ervin, a város főkertésze és Siptár Dávid, a pécsi állatkert igazgatója kezdte el ekkor zsűrizni. Több szempont alapján: többek között fontos az összkép, a tervezettség, a fenntarthatóság, a közösségi munka szerepe, valamint az is, hogy mennyire alkalmazkodik a kertek megjelenése a társasházak homlokzatához.

Decsi István: a városrészben élők szépítik a környéküket és erősítik kapcsolatukat 

A zsűrizés augusztus 26-án a második körhöz érkezett, ennek alkalmából tartottak sajtótájékoztatót a verseny szervezői és zsűritagjai a Dombay János utcában, egy versenyen indult előkert előtt. Az eseményen részt vett továbbá a Pécshez szoros szálakkal kötődő Fodor Zsóka, mindenki Magdi anyusa is, mint tiszteletbeli zsűritag.

Nagy Ervin, Siptár Dávid és Fodor Zsóka zsűrizi a kertecskéket

Decsi István alpolgármester, Uránváros önkormányzati képviselője hangsúlyozta, a versenyt a városi virágosítási és zöldítési programok népszerűsítése mellett azért indították, hogy Uránváros ne csak a legzöldebb, hanem a legvirágosabb pécsi városrész is legyen. Ahogy a városvezető mondta, a kezdeményezés legfőbb célja azonban az volt, hogy megerősítsék az uránvárosi közösségeket.

– A verseny keretén belül mind az idősebb, mind pedig a fiatalabb uránvárosiak részt vehetnek a városrész és saját környezetük megszépítésében – mondta az alpolgármester.

Legyen a legvirágosabb városrész Uránváros!

Nagy Ervin városi főkertész kiemelte, hogy a júliusi zsűrizés során szép kerteket láttak, az augusztusi zsűrizés azonban pontosan arról szólt, hogy megfigyeljék: a korábbi eredmények mennyire tarthatók fent, hogyan tudtak a versenyzők hosszú távú eredményt elérni, hogyan tudták megőrizni a kertek minőségét. A kertek fenntartása pedig a közösségek megtartása és erősítése szempontjából is fontos – emelte ki.

Fodor Zsókának is tetszik a virágosítási program

– Nagyon sokat zsűriztem már életemben, de főleg szavalóversenyeket, nem előkerteket. Boldogan csatlakoztam a kezdeményezéshez, hiszen főiskolás korom óta szerelmes vagyok Pécsbe és végre megadatott az is, hogy Pécsett élhessek! Nagyon tetszik ebben a versenyben az, hogy az önkormányzat nem csak abban segít, hogy szebbek legyenek a város játszóterei, kutyafuttatói, a lakások balkonjai, hanem abban is, hogy a pécsiek ennek érdekében összefogjanak, hogy kellemesebbé váljon a saját és a környezetük élete is – mondta a zsűrizésben résztvevő Fodor Zsóka színművész.

A verseny eredményhirdetését szeptember elsején, a város napján – és egyben az uránvárosi bányásznapon – tartják meg a szervezők. A legszebb balkonkertek és előkertek díja mellett kiosztanak majd egy közönségdíjat is, melyet az nyerhet el, akinek a Virágos Uránváros Facebook-oldalra feltöltött kertfotóit a legtöbben kedvelik.

Hirdetés