Várhatóan jövő tavasszal nem nyit ki a Kioszk, Pécs egyik emblematikus vendéglátóhelye. Nem csődről vagy egyéb kellemetlenségről van azonban szó, hanem arról, hogy egy csaknem egymilliárd forintos fejlesztés veszi kezdetét a közelében.

hirdetés

Szárnyra kapott a hír a városban, hogy a közeljövőben bezár a sétatéri Kioszk, Pécs egyik ismert és az 1800-as évek végétől működő vendéglátóhelye. Ennek azonban egy nagyszabású beruházás úgymond az oka: ahogy arról már beszámoltunk, Pécs 900 millió forintos programot indított központi forrásból világörökségi területek fejlesztésére.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési NZrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, ennek a programnak a központi eleme annak a két sírkamrának a bemutatása, amelyek a Cella Septichorától keleti irányban találhatóak, azon a területen, ahol a Kioszk épülete is áll. Mint Merza Péter közölte, a pályázathoz kapcsolódóan előkészítették a kivitelezési közbeszerzési eljárást, amely eredményétől függően várhatóan 2019 tavaszán megkezdődik a fejlesztés megvalósítása. Ez első ütemben a Kioszk körüli területek teljes régészeti feltárását tartalmazza.

A szakemberek nem számítanak arra, hogy új sírkamrára bukkannak, a feltárás és az azt követő – a Cella Septichora látogatóközpont bővítését tartalmazó kivitelezés – elsősorban a két már ismert sírkamra bemutatását célozza. A Kioszk viszont értelemszerűen nem tud működni a régészeti és a kivitelezési munkák alatt, így várhatóan – a kivitelezési közbeszerzési eljárás eredményétől függően – 2019 tavaszán nem fog tudni kinyitni, majd a munkák után fogadhat újra vendégeket.

Merza Péter elmondta, a nagyszabású turisztikai program, amelynek végén a pécsi világörökség nemcsak kibővül, de számos új látnivalóval is fogadja a látogatókat, a tervezett ütemtervnek megfelelően halad. Jelenleg a kivitelezési közbeszerzési eljárás megindítása van folyamatban, melyet követően 2019 elején kerülhet sor a szerződéskötésre, majd a régészeti feltárásra és a kivitelezésre. A munkák teljes befejezése 2020-ban várható.

A Kioszk 1910-ben (Fotó: Tudásközpont, Csorba Győző Könyvtár)
A millennium évében készült
A Pécs Lexikon szócikke szerint a Kioszk 1896-ban épült a középkori püspökvár sarokbástyája helyén Rauch János és Kaufer Sándor tervei szerint Schlauch Imre kivitelezésében. Neoreneszánsz stílusú, kupolás, nyolcszög alaprajzú, eredetileg négy bejárattal tervezett épület. A millennium tiszteletére átadott Sétatér, a „boldog békeidők” korzózásainak egyik állomása volt. Minden vasárnap katona- és térzenét adtak a kerthelyiségben. A város tulajdonában álló vendéglőt 1899-től Grün József bérelte, káptalani borokkal, friss sörrel, kávéval, fagylalttal is csalogatta a vendégeket.

Hirdetés