A csaknem 148 millió forintos projekt célja, hogy az önkormányzat a Lámpás-patak környezetében évtizedek óta fennálló csapadékvíz-elvezetési problémát megoldja.

hirdetés
Uránia Mozi

Ahogy azt korábban megírtuk, tavaly november 23-án megkezdődött a Lámpás-patak rendezése, a projekt keretében a patak Hársfa úttól a Pécsi-vízig tartó, nagyjából 2 kilométer hosszúságú szakaszát újítják fel. A munkafolyamat kapcsán a patak felett húzódó Vadász utcai hídnál tartott sajtótájékoztatót a Sík László Lajos, a terület önkormányzati képviselője és Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója április 22-én.

Zajlik a munka a Vadász utcánál

Sík László Lajos a sajtóeseményen kiemelte, hogy a keleti városrészben található – és a Pécsi-vízbe torkolló – Lámpás-patak a csapadékvíz egyik fő befogadója a városban, az elmúlt években ugyanakkor számos lakossági bejelentés érkezett arról, hogy a patak feltöltődése olyan mértékűvé vált, hogy a csapadékvizet biztonsággal már nem képes elszállítani. Mint mondta, a vízfolyás nagyrészt már nem a földhivatali térképeken jelzett és lehatárolt területeken haladt keresztül, így több helyen leszakadtak a partfalak, kidőltek a magáningatlanok kerítései, kimosódtak az alapozások.

A csaknem 148 millió forintos projekt célja, hogy az önkormányzat a Lámpás-patak környezetében évtizedek óta fennálló csapadékvíz-elvezetési problémát megoldja – mondta a képviselő.

Sík László Lajos és Csúcs Zoltán a sajtótájékoztatón

Csúcs Zoltán felidézte, hogy az először 2016-ban kezdeményezett projekt közbeszerzési eljárása akkor eredménytelenül zajlott, ezt követően ezért egy második, nyílt kiviteli közbeszerzést írtak ki, amire már érkezett eredményes pályázat.

A tavaly novemberben indult, fél évesre tervezett munka jelenleg 75 százalékon áll – emelte ki a vezérigazgató.

-Jól halad a vállalkozó, egy hónapjuk maradt, nincs olyan probléma, ami miatt a szerződés szerinti határidőt ne tudnák tartani, ezért tervezetten május 23-24. körül be is fejezik a munkát – mondta.

Kiemelte, hogy a munkaterületen új mederelemeket építenek be, eltávolítják a feltöltődéseket és az elburjánzott növényzetet, megerősítik a partfalakat, hordalékfogót építenek a Vadász utcánál, a patak mellett pedig egy 39 négyzetméteres ideiglenes víztározót is kialakítanak, aminek köszönhetően megoldódik a környék csapadékvízzel történő öntözése.

Hozzátette, hogy a fejlesztéssel érintett területen várhatóan csökkenni fog a csapadékvízzel veszélyeztetett magáningatlanok száma, javul a vízelvezetés, ez pedig hozzájárul a biztonságos és egészséges lakókörnyezet kialakításához. Ezzel kapcsolatban a végezetül kiemelte, hogy a vízkárelhárításban meghatározó szerepe van a megelőzésnek: különösen fontos, hogy a környezet rendezettségéhez, a csapadékvíz megfelelő elvezetéséhez ki-ki maga is hozzá tud járulni, amennyiben tisztán tartja az otthona közelében elhelyezkedő vízelvezető árkokat, meggátolja annak szeméttel, falevéllel való telítődését.

Fotógalériánk a patak rendezéséről:

A témáról korábban alábbi cikkeinkben írtunk:

Elindult a Lámpás-patak rendezésének interaktív honlapja

Megkezdődtek a felújítási munkák a Lámpás-pataknál

Évtizedes probléma oldódhat meg: rendbe teszik a Lámpás-patak környékét

A cikk a TOP-6.3.3-15-PC1-2016-00001 azonosítószámú, „Lámpás patak rendezése” című projekthez kapcsolódó szemléletformálási kampány keretében készült.