Már épül a Déli Ipari Parkban az autóipari óriáscég, a Hanon gyára!

Nagy a forgalom a pécsi Déli Ipari Parkban: elkezdődött egy nagyszabású gyárépítés, folyik egy magyar cég üzemének bővítése és az önkormányzat által elindított iparcsarnok-építés is.

Olvasóink is jelezték: nagyszabású építkezés indult a közelmúltban a pécsi Déli Ipari Parkban. Lapunk értesülései szerint a dél-koreai Hanon Systems kezdte meg pécsi gyárának építését egy hatalmas területen. Távolabbról készült fotónkon jól érzékelhető az épülő új pécsi gyár mérete:

Mint arról beszámoltunk, tavaly év végén jelentették be hivatalosan, hogy a dél-koreai autóipari beszállító, a Hanon Systems zöldmezős beruházással gyárat épít Pécsett. Azóta a pontos helyszín is kiderült, a Déli Ipari Park állami részét választották a befektetők. (Mint ismert, a Déli Ipari Park nagyobbik része osztrák magántulajdonban van, így arra sem a városnak, sem az államnak nincs ráhatása.)

A Hanon Systems pécsi gyárában több mint 450-en dolgozhatnak majd. Az autóipari üzemben a legmodernebb, Ipar 4.0-s technológiát alkalmazzák, és már a beruházás bejelentésekor elhangzott, minden esély megvan arra, hogy a gyár – és ezzel az ott dolgozók létszáma is – bővülhet.

A Hanon közben megkezdte az első dolgozók toborzását is, korábban a HR-területre kerestek munkatársat, most pedig projektmérnököt várnak a pécsi gyárba.

A Hanon a világ egyik vezető autóipari beszállító cége, Pécsett mintegy 12 milliárdos fejlesztést indított el. Nem árt tudni, az autóipari óriáscég fejlesztéséért számos más település is versengett, és nem csak magyarok: lengyel és román városok is szívesen fogadták volna a dél-koreai cég beruházásait.

A Déli Ipari Parkban egyébként egyre nagyobb a forgalom (de persze akkor lesz igazán nagy, ha elkezdik az új gyárak a termelést): folyik a magyar tulajdonú Lemeztechnika Kft. üzembővítése, épül az önkormányzati tulajdonú üzemcsarnok, amely a közeljövőben bérlőre is lelhet – ez újabb munkahelyeket teremt majd. Ráadásul ugyancsak a Déli Ipari Parkban épít gyárat a német thyssenkrupp, az óriáscég ugyanis szintén Pécset választotta beruházásának helyszínéül.