„Már nem csak én gyönyörködöm benne, hanem mindenki más is”

Pécs idei mindenki karácsonyfáját egy budai külvárosban élő nyugdíjas úr ajánlotta fel a városnak. A méretes, 14 méter magas lucfenyő két évtizeden át állt háza kertjében, most pedig már a Széchenyi téren látható, nemsokára ünnepi díszben.

hirdetés

November 25-én reggel vágták ki azt a gyönyörű, kifejezetten karácsonyfának való lucfenyőt, ami a pécsi mindenki karácsonyfájaként fogja díszíteni a Széchenyi teret. Az idei, 14 méteres, nagyjából 20 éves fát egy budai külvárosban élő idős úr, Kovács István ajánlotta fel. Lapunknak elmondta, hogy a lucfenyőt a szomszédjától kapta ajándékba, aki karácsonyfákat nevelt kertjében.

Itt még áll a lucfenyő

– Ez volt a legkisebb fa, nem tudtak vele mit kezdeni, ezért is kaptam meg. Épp akkoriban kezdtük el építeni a házunkat, én meg elültettem a kertben, gondoltam, jól fog mutatni. Hát az lett, és bizony szép nagy is. Húsz év elteltével azonban már én nem tudok mit kezdeni vele, többször gondoltam is rá, hogy felajánlom a városnak. Meg hát, akkorára nőtt, hogy a gyökere már felemeli a házat. Amikor kiültettem, nem gondoltam, hogy ilyen hatalmas lesz. Biztosan hiányozni fog, hiszen szebbé tette a kertet, de szerintem nagyon szép lesz a Széchenyi téren is, feldíszítve. Így már nem csak én gyönyörködöm majd benne, hanem mindenki más is – mondta Kovács István.

Kovács István és a karácsonyfája

Az idei mindenki karácsonyfájának kivágását levezénylő Nagy Ervin városi főkertész a helyszínen elmondta, hogy a szép, szabályos formájú lucfenyő kivágásával nem volt probléma, azzal viszont igen, hogy a fa viszonylag távol helyezkedett el a telekhatártól és az úttesttől, ahol a Biokom Nkft. óriásdaruja fel tudott állni. A fát azonban még így is kifejezetten gyorsan el tudták távolítani a helyéről, és gond nélkül át tudták emelni a ház mellett húzódó vezetékek felett.

Könnyen átemelték a kábeleken

Ezt követően egy nagy, meghosszabbítható trélerrel szállították be a Széchenyi térre, ahol a 20 éves fa elnyerte méltó helyét. A fények már hétfőn, a díszek viszont csak később kerülnek majd rá. A mindenki karácsonyfáját egyébként a tavalyi évhez hasonlóan több száz csillogó formadísz ékesíti a melegfényű, fehér izzósorok mellett.

Íme, még pár kép a nagy favágásról:

hirdetés
Hirdetés