Máshol még csak tervezik, Pécsett már bővítik is

Világszínvonalú fejlesztések segítik az orvosképzést, mintegy 8 milliárd forintból készülnek el az úgynevezett skill-laborok országszerte. Pécs élen jár e téren: amit máshol még csak ezután nyitnak meg, az itt már működik, és most bővítik.

Élethű modelleken gyakorolhatnak az orvostanhallgatók, olyannyira élethűeken, hogy még a betegségeket is szimulálni lehet rajtuk, sőt akár műtéteket is lehet végezni – leegyszerűsítve ezt jelentik az úgynevezett skill-laborok, amelyek fejlesztéséről kedden Pécsett tartottak sajtótájékoztatót.

– Jól halad az orvosképzést és a szakdolgozók gyakorlati oktatását segítő úgynevezett skill-laborhálózat létrehozása, az eszközparkot a következő egy-másfél hónapban szállítják, az infrastrukturális fejlesztések 2019 közepére készülnek el – közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója kedden Pécsett, áll az MTI tudósításában. Gondos Miklós elmondta: három hazai klinikán, valamint 16 oktatókórházban hozzák létre a laborokat. A nyolcmilliárd forintos fejlesztés nyomán létrejövő egységekben az egészségügyi jártasságokat korszerű oktatási módszerekkel, a gyakorlatorientált tudást demonstrációs és szimulációs környezetben lehet megszerezni – tudatta korábban az ÁEEK az MTI-vel.

Pécs ugyanakkor ezen a téren jóval előbbre jár, mint a többiek. Miseta Attila, a PTE rektora a keddi eseményen felidézte, hogy a pécsi orvostudományi karon az elsők között hoztak létre egy skill-labort, amelyet 2016 márciusában adtak át. A két évvel ezelőtti átadón, mint arról beszámoltunk, az egészségügyi államtitkár is kiemelte, a pécsi lobbi működött a leghatékonyabban az uniós források igénylésekor. Pécs amellett, hogy gyors volt, az itteni lehetőségek is adottak egy ilyen fejlesztés megvalósításához.

Miseta Attila rektor kiemelte, nagyban megkönnyíti az orvostanhallgatók helyzetét, ha még az „éles” vizsgálatok előtt lehetőségük van korszerű szimulációs eszközökön gyakorolni. Az eddigi tapasztalatokról azt mondta: a labor működése egyértelmű siker és beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanakkor – mint megjegyezte – saját forrásból nem futotta olyan volumenű fejlesztésekre, amely előtt most a PTE skill-laborja áll. Miseta Attila az MTI kérdésére közölte: a pécsi labort 800 millió forintból fejlesztik tovább.

Hirdetés