Máté János: takarékos költségvetést kell összeraknunk a PSN-nél

Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. cégvezetői posztjáról lemondott Vári Attila helyére Máté Jánost nevezte ki a pécsi közgyűlés decemberben. Máté János évtizedek óta
sportvezetőként tevékenykedik Pécsen. A Lauber Dezső Sportcsarnokban lévő
irodájában beszélgettünk.

– Milyen gazdasági-pénzügyi állapotban vette át ezt a céget? Milyen helyzetben van a PSN Zrt.?

– Még mindig az ismerkedés periódusban vagyok, mert kötelességemnek tartom, hogy
tökéletesen képben legyek, és átlássam a cég teljes működését. Tizennégy sportlétesítményt rentábilisan üzemeltetni nehéz, komplex feladat. Tisztán látszik, hogy a PSN emiatt folyamatosan támogatásra szorult a múltban és egy darabig ez még egészen biztosan így is lesz. Bízom benne, hogy a több mint 1000 sportoló gyerek, az olimpikonok, a nagyszerű szakosztályok és a létesítmények fontosak maradnak a kormánynak annak ellenére is, hogy már nem kormánypárti a város vezetése.

– Azt mondja, nehéz feladat a rentábilis működtetés. Gondolom, azért próbálkoznak majd.

– Több szakértővel dolgozunk együtt, akik korábban komoly budapesti létesítményeket
üzemeltettek és üzemeltetnek. Az ő tapasztalatukra és szaktudásukra is számítva és
támaszkodva meg kell vizsgálnunk, hogyan lehet a mostaninál hatékonyabban üzemeltetni a tizennégy létesítményünket. Úgy látom, hogy mind kiadási, mind bevételi oldalon lehet
változtatni annak érdekében, hogy a végeredmény pozitív legyen.

– A létesítmény-fenntartás tehát önkormányzati támogatásra szorul. Mi a helyzet a szakosztályokkal? Vannak olyan látványsportágaik, ahol jelentős tao-támogatásra van lehetőség.

– Vannak szakosztályok, amelyek a tao-keretüket kihasználva városi támogatás nélkül is meg tudnak állni a saját lábukon. Ilyen a labdarúgás-, a vízilabda-, kézilabda-, és a jégkorong-utánpótlás. A tao-támogatások begyűjtését és felhasználását a sajtóban megjelenő hírekkel ellentétben igenis lehet becsületesen, a törvények szellemében végezni, ezeket a forrásokat a gyerekek javára fordítani. Ilyen szempontból elmondható, hogy a „tao-képes” szakosztályaink jó helyzetben vannak, mindegyik fejlődik. A PMFC utánpótlásközpontja nagyon magas színvonalon működik, a kézilabda női és férfi szakága feljövőben van, a stabil vízilabda-utánpótlásban rengeteg a gyerek. Ha nincs is fedett jeges létesítményünk, de legalább van egy jégpályánk, ahol a jégkorong iránt elkötelezett szakemberek foglalkoznak a gyerekekkel. A többi szakosztályunk támogatásra szorul. Fontos szegmense működésünknek potenciális olimpikonjaink támogatása, ami komoly pénzügyi forrásokat igényel, főleg egy olyan évben, amikor olimpia következik, de a későbbiekben is. A triatlonos Bicsák Bence, a gyorskorcsolyázó Burján Csaba, az úszó Kenderesi Tamás, a lövész Csonka Zsófia tartozik ebbe a körbe. Burján Csaba mondjuk most speciális helyzetben van, nem csak azért, mert nyári olimpia jön, hanem mert úgy tűnik, botrányos ügye nem fog megállni egy egyszerű büntetésnél. Csonka Zsófia még küzd az olimpiai kvótáért, de Bicsák és Kenderesi gyakorlatilag már olimpikonnak tekinthetők.

– Több létesítményük elavult állapotban van, a városi sportcsarnokhoz például húsz éve nem nyúltak hozzá komolyabban. Milyen lehetőségeik vannak a fejlesztésre, modernizálásra?

– Ahhoz képest, hogy kormánypárti városvezetése volt tíz évig Pécsnek, létesítményfejlesztésben nem sokat léptek előre. Mivel a korábbiakkal ellentétben most már száz százalékban meg lehet finanszírozni tao-támogatásból a létesítmények üzemeltetését és fejlesztését, azt gondolom, a megváltozott politikai klímában is előre fogunk tudni lépni ezen a területen is. Egyébként a város teljes sportéletét újra fogjuk gondolni. Péterffy Attila megbízott azzal, hogy a PTE adjunktusával, az elismert sportszakember dr. Elbert Gáborral dolgozzam ki a város sportkoncepcióját. Ennek egyik célja, hogy a helyi klubok, szakosztályok ne kizárólag riválisként tekintsenek egymásra, és egymás kárára terjeszkedjenek, hanem a mostaninál hatékonyabban működjenek együtt a jövőben.

– Lezajlott a közelmúltban egy ingatlanügylet a pécsi sportegyesületek között. Ez hogyan fogja érinteni a PSN-t és a PMFC-t?

– Van egy szakmai együttműködés a PMFC, a PVSK és a PEAC között. Ehhez kötődik egy
közelmúltban már részben lezajlott, létesítményeket érintő ingatlanügylet. Ennek keretében a PVSK már átvett egy területet az egyetemtől a Verseny utcában, nyáron pedig a PMFC Stadion utcai komplexuma az egyetemhez kerül. Utóbbit csak akkor kell végleg átadni, amikor a kovácstelepi fejlesztés befejeződik. A kovácstelepi utánpótlásközpontban
természetesen nem fog tudni a reményeink szerint ősztől már másodosztályú csapat bajnoki mérkőzéseket játszani. Abban biztos vagyok, hogy bár kitűnő ötlet, de a Stadion utcában az egyetem által oda megálmodott Sport Sziget nevű sport- és szabadidőkomplexum a tervezési szakaszban tart, ennek megvalósulása 2-5 év lehet. Azt szeretnénk, ha a PMFC továbbra is játszhatná ott a meccseit, e tárgyban a PTE-vel egyeztetni fogunk, persze ehhez az MLSZ-nek engedélyeznie kell a saját, másodosztályú mérkőzések rendezésére vonatkozó szabályaitól való eltérést, mondjuk a 800 fős fedett lelátó tekintetében. Több másodosztályú csapat esetében ezt tudomásom szerint jelenleg is engedélyezik.

– A fociutánpótlás eltartja magát taóból és egyéb MLSZ-támogatásokból, ez eddig rendben van. De mi lesz a PMFC felnőtt csapatával?

– Az NB II. már profi bajnokság, ott már profitorientált gazdasági társaságnak kell működtetnie a csapatot. Az indulási jogot egy nonprofit cégből oda átvinni nem lehetetlen küldetés, de nem is egyszerű, ennek a megoldásán dolgozunk. Az MLSZ a másodosztályban annyi pénzt oszt szét a csapatok között különböző címeken, hogy a költségvetés körülbelül 40 százaléka azokból összeállhat. A fennmaradó 60 százalékot lehetőség szerint szponzorációból szeretnénk megoldani.

– A PSN-t is érinti az önkormányzat új vezetése által megindított átvilágítás. Van már ennek eredménye?

– Április 18-áig zajlik nálunk is a többi önkormányzati céghez hasonlóan a jogi átvilágítás,
nagyon sok szerződést néznek át az önkormányzat által megbízott szakemberek, megbízási-, munka-, és bérleti szerződéseket is. Az önkormányzati ellenőrzés is folyamatban van, ami a 2017-2018-as önkormányzati támogatási pénzekkel való elszámolásokat érinti. Pénzügyi átvilágítás és ellenőrzés is indul rövidesen a 2016 és 2019 közötti időszakkal kapcsolatban. Ezek az ellenőrzések, vizsgálatok és átvilágítások mind azt célozzák, hogy le tudjuk zárni a múltat, és tiszta lappal induljunk neki az új korszaknak.

Évtizedekig a PVSK-ban

Máté János 1958-ban született Veszprémben. Győrben érettségizett, majd Pécsre került, a
tanárképző főiskolán földrajz–testnevelés szakon végzett. Öt évig tanított a Bánki Donát Utcai Általánosban, közben a PEAC-nál volt kosárlabdaedző. 1989-ban kezdett el dolgozni a
PVSK-nál, PSN-vezérigazgatói kinevezéséig ott dolgozott. Szakosztályvezetőként 2009-ben a PVSK férfi kosárlabdacsapatával Magyar Kupát, szuperkupát, és bajnoki ezüstérmet nyert. Második házasságában él, két gyermeke van. A család Pellérden lakik. Horgászik, gombászik, fut és kosárlabdázik szabadidejében.