Meddig vagyunk védettek a fertőzés után? Jakab Ferenc elmondja!

Forrás: MTA

Sokan teszik fel a kérdést, hogy a koronavírus-fertőzés átvészelése után meddig tart a védettségük, dr. Jakab Ferenc pécsi professzor a Virológia Pécs Facebook-oldalon foglalta össze az ezzel kapcsolatos válaszokat egy új tudományos cikk alapján, mely a The Lancet nevű folyóiratban jelent meg.

A kutatók 5 csoportot állapítottak meg a semlegesítő antitestek szintje és változása alapján, vagyis, hogy milyen szintű védettséggel rendelkeznek a vizsgált betegek. 4 csoport adatait ismertetik a pécsi szakemberek legújabb Facebook-posztjukban, mivel mint írják, az 5. csoport inkább csak tudományos érdekességű.

Összesen 164 beteg mintáit vizsgálták több időpontban, az utolsó elemzés 6 hónappal (180 nappal) a tünetek megjelenése után történt.

Íme az eredmények!

  1. csoport: a vizsgált betegek esetében nagyon alacsony (szinte negatív) semlegesítő antitestszintet mutattak már a betegség kezdetén is, vagyis ők kevésbé maradtak védettek. Ez a vizsgált alanyok 12 százalékát érintette (19/164 beteg).
  2. csoport: a betegség kezdetétől számított körülbelül 20 napig magas, majd nagyon gyorsan csökkenő semlegesítő antitestszintet mértek ezeknél a fertőzötteknél. Sok esetben 180 nappal a tünetek kezdetétől már nem volt kimutatható a védettségük. A betegek 27 százaléka (44/164) ebbe a csoportba tartozott.
  3. csoport: ők magas semlegesítő antitestszintet produkáltak az első 2-3 hétben, de a csökkenés lassú volt, és még 180 nap után is volt védettségük. A betegek 29 százalékánál (52/164) írták le ezt a jelenséget.
  4. csoport: a „legszerencsésebbeknél” 6 hónap múlva is magas volt a semlegesítő antitestszint. A legtöbb beteg, 32 százalék (52/164) ide tartozik, viszont ők „nagy árat fizettek” ezért, ugyanis zömmel súlyosabb klinikai tünetekkel vészelték át a fertőzést.

Jakab Ferenc az eredményekkel kapcsolatban megjegyzi, a sejtes immunitás alapját képező T-sejt-válasz minden csoportban hasonlóan magas volt.

Mik a tanulságok?

A védettségi szint minden beteg esetében eltérő, egyéni, de a fertőzésen átesettek több mint felénél a tünetek kezdete utáni 180. napon is mérhető elégséges semlegesítő antitestszint, tehát rendelkeznek valamilyen szintű védettséggel.

Emellett egy érdekes és talán meglepő összefüggésre is rávilágítanak az adatok: a védettségi szint nagyban függ a tünetek súlyosságától, ugyanis súlyosabb betegség esetén magasabb antitestszint alakult ki, ami hosszabb ideig állt fenn a szervezetben, tehát ők tovább maradtak védettek.

Viszont a betegek közel 40 százalékának alacsony szintű (vagy szinte semmilyen) volt a védettsége, ezért a virológusok szerint nagyon fontos a maszkviselés, a távolságtartás, a kézfertőtlenítés, és persze az oltás.