Igazi pink varázsvilág elevenedik meg a látogatók előtt a Zsolnay Kulturális Negyed Rózsaszín-kiállításán. A tárlat azokat a mindennapi, ugyanakkor egyedi, kézzel készült Zsolnay használati tárgyakat mutatja be, melyek Zsolnay Vilmos pink-kísérletei nyomán születtek. Honnan eredhetnek ezek a különleges színű ritkaságok? Pillants vissza velünk a Zsolnay-gyár múltjába.

Feltételezhető, hogy az 1853-as évektől már Zsolnay Ignác is használt színes mázat az edények külső bevonatára, de az ebben az időszakban készült felületek még kezdetlegesebbek voltak, mint későbbi edénytársaiké. Sőt, a tárgyak agyagtartalma is sokkal magasabb volt, és színük is sötétebb, barnás árnyalatú lehetett.

Az 1880-as évekből már találunk írásos bizonyítékot arra, hogy a vízvezetékcsövek, a terrakotta épületdíszítő elemek mellett a hétköznapi használati tárgyak azok, amelyek segítették a fejlődő üzem megélhetését.

Erről az időről Mattyasovszky Zsolnay Margit visszaemlékező kötetükben a következő sorokat írja:

„Megépült a Felsővámház utca mentén húzódó emeletes raktárépület. Az emeletet végestelen végig a rózsaszínedény-raktár foglalta el: háromszázharminc különböző forma, nyolcszáznegyven nagyságban, illetve kivitelben. Volt itt minden a játékedényektől a konyhaedényeken át a harmincliteres zsírosbödönig, a mosdó- és étkészlettől a fényarannyal díszített vázákig és hamutartókig.

Amikor a déli hosszú ablaksoron besütött a nap, még a levegő is rózsaszínűnek látszott. Ez a tökéletesen kidolgozott, egyenletesen rózsaszínű máz volt az 1881-es évek elején megkezdett pink-kísérletek eredményei, és hosszú éveken át ezzel mázoltak mindenféle használati tárgyat.” 

A nagyjából 1200 rózsaszín tárgyból álló tárlat népszerű a látogatók körében is, eddig csaknem 145 ezer érdeklődőt nyűgözött le.

Jelenleg virtuálisan látogatható 3D-túra keretében, az alábbi oldalon legörgetve: ITT

A fenti idézet Zsolnay Teréz és M. Zsolnay Margit, valamint Sikota Győző: ZSOLNAY – A gyár és a család története 1863–1948, a gyár története 1948–1973 című könyvéből származik (Corvina Kiadó, 1980).

(x)

hirdetés
Hirdetés