Még egy hónapig jelentkezhettek egyetemre, lássuk, mire kell ügyelni!

Bizony nem egyszerű eldönteni, milyen felsőoktatási intézményt és szakot válasszon magának az ember, hiszen ez gyakorlatilag egész további életét meghatározhatja. Hogy mikre kell odafigyelni a felvételikor, és miért érdemes a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) választani, azt Lengvárszky Attila oktatási igazgató mondta el lapunknak. 

Kezdésnek, íme, néhány fontos dátum

Érdemes figyelembe venni először is azt, hogy ezeknek a határidőknek általában jogvesztő hatályuk van: vagyis, ha valaki nem tartja be azokat, annak ebben a felvételi időszakban nincs esélye bejutni egyetlen felsőoktatási intézménybe sem.

Aki szeretne bekerülni a felsőoktatásba, annak február 15-én éjfélig van lehetősége a felvi.hu-n online módon jelentkezni Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a jelentkezést, hiszen viszonylag sok a kitölteni való. Valamennyi felvételiző értesítést kap, és felhívják a figyelmét arra, hogy február 20-ig hitelesítse jelentkezését: ezt a határidőt se mulasszuk el!

Április 20-a és július 3-a között bonyolítják le a felsőoktatási intézmények az általuk szervezett felvételi vizsgákat.

A mostani jelentkezéskor megadott sorrendet egyetlen alkalommal meg lehet változtatni, méghozzá július 9-ig. Ugyanez a határidő vonatkozik a korábban le nem adott dokumentumok pótlására is: ha például valaki még nyelvvizsga előtt áll, nyilván nem tudja februárig feltölteni a vizsgaeredményeit.

A ponthatárokat július 23-áig határozzák meg az intézmények.

Jogszabályok, melyekre figyelni kell

Érdemes a december 19-én megjelent felvételi tájékoztatóból tájékozódni, amely tartalmazza a legfontosabb szabályokat, információkat és az intézmények által meghirdetett szakokat. Ez január 31-én kiegészül egy pótkötettel, amiben újabb induló szakok találhatók, amelyekre szintén lehet jelentkezni még ebben a felvételi eljárásban.
Díjmentesen 3 szak jelölhető meg a felvételi kérelemben, vagyis összesen 6, ha figyelembe vesszük, hogy az adott szak államilag támogatott és önköltséges verziója egynek számít. Ha ezeken felül szeretnénk még jelentkezni, minden további jelentkezésért 2000 forintot kell fizetnünk.

Nagyon fontos, hogy a személyes adatok megadásánál a hivatalos okmányokban szereplőkkel betű szerint megegyező információk szerepeljenek, vagyis stimmeljen a név (ha valakinek több keresztneve van, mindegyiket tüntesse fel), a cím, valamennyi hivatalos, személyes adat. Ez azért fontos, mert a 2003 után letett nyelvvizsgák esetében például a többletpontokra jogosító nyelvvizsga-bizonyítványt már nem szükséges magunknak feltölteni, a rendszer automatikusan megkeresi az adatok alapján a dokumentumot, és az eredményt a jelentkezőhöz rendeli. Persze csak akkor, ha a megadott személyes adatok helyesen szerepelnek. Ne bukjunk el ilyen figyelmetlenségen! Ugyanígy a 2006 után érettségizetteknek már a vizsgabizonyítványt sem kell szkennelniük, elég beírni a személyes adatok mellett az érettségi teljesítési időpontját ahhoz, hogy az eredmény automatikusan rögzüljön.

Ugyanilyen lényeges, hogy olyan e-mail-címet adjunk meg, melyet rendszeresen figyelünk. A jelentkezés leadása után ugyanis ezen az e-mail címen tájékoztatnak minket minden további lépésről.

A nyelvvizsga csak néhány (elsősorban nyelvekhez kötődő) szak esetében bemeneti követelmény, az emelt szintű érettségi azonban szinte minden esetben. Ezért viszont csak akkor jár többletpont, ha az érettségi eredménye legalább 45 százalék. Nem szükséges emelt szintű érettségi azokban az esetekben, ha a jelentkező pontszámait korábbi felsőfokú végzettség alapján számolják; vagy a felvételi pontszámot kizárólag gyakorlati vizsgán elért pontszámból számolják (például művészeti képzések, művészetközvetítési képzési terület szakjai, edző alapképzés eseteiben). Összesen 100 pluszpontot lehet egyébként elérni, többet semmiképp; nyelvvizsgáért maximum 40 pont adható. Ezért érdemes taktikázni.

Néhány tanács, ha még nem sikerült választani…

Minden intézményben tartanak nyílt napokat, melyeket érdemes meglátogatni, hogy kicsit “beleszagoljunk” az ottani légkörbe, az egyetemista létbe. A legtöbb felsőoktatási intézmény ilyenkor lehetőséget ad egy-egy óra meglátogatására vagy külön foglalkozást, előadást szervez a középiskolásoknak. Nagyon sok tapasztalatot gyűjthetünk ezeken a napokon arról, el tudjuk-e képzelni magunkról, hogy az adott helyen tanuljunk.

Nem mindenki tudja, hogy melyik szakra szeretne menni, mi szeretne később lenni. A tanácstalanoknak érdemes pályaorientációs tanácsadáson részt venni – a PTE ezt egyébként ingyenesen biztosítja – és segítséget kérni a számukra megfelelő szak megtalálásában. Már csak azért is, mert így nagyobb eséllyel fogják a választott szakon a tanulmányaikat teljesíteni.

A tájékozódás során érdemes azt is megismerni, hogy az adott szak elvégzésével hol lehet majd elhelyezkedni. Erről egyrészt a pályaorientáción is kaphatunk információt, de érdemes a képzést elvégzett ismerősök véleményét is megtudni az adott szakról, illetve az illető munkájáról!

Miért érdemes Pécs mellett dönteni?

A PTE munkatársai sokat tesznek annak érdekében, hogy az itt középiskolába járók Pécsett maradjanak a felsőoktatási képzés idejére is. Jelenleg több mint 300 szakon, körülbelül 20 000 diák – köztük közel 5000 külföldi – tanul a városban. Egyértelműen mondhatjuk tehát, hogy Pécs igazi egyetemváros, amire az itt elérhető szolgáltatások, vendéglátóhelyek, programok is építenek.

Folyamatosan frissülő szakkínálattal várják a hallgatókat: nemrég például gyógypedagógia szak indult a szekszárdi képzési helyen, valamint tanító- és óvóképzés Pécsett, amelyek máris rendkívül népszerűek. Elmondható az is, hogy a ma hazánkban legnépszerűbb 10 egyetemi szak közül valamennyi elérhető a PTE-n, például a pszichológia, a gazdálkodás és menedzsment, illetve a mérnökinformatikus képzés is.

Sokat dolgoznak munkatársaink azon is, hogy a hallgatók ne morzsolódjanak le. Számos ösztöndíj és a hallgatók tanulmányait személyesen támogató mentorprogram is elérhető a pécsi egyetemen. Jelenleg pedig fejlesztés alatt áll egy olyan elektronikus tanulás-támogatási rendszer, mely jelzi a beiratkozott diákok felé, ha egy-egy tantárggyal problémájuk akadna, így is személyre figyelőbbé téve a napjainkban tömegessé vált oktatást.

A már említett nagy létszámú hallgatókon belül, a külföldi hallgatók nagyszámú jelenléte is izgalmas, hiszen valóságos idegennyelvi és interkulturális közegbe csöppenhet a Pécsett egyetemre járó hallgató.

De nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy Pécs, a Pécsi Tudományegyetemnek otthont adó város, mint a hely szelleme egy gyönyörű, élhető, a hallgatóknak otthont adó és hallgatókra figyelő város is hívószó lehet a középiskolások számára.
Végezetül, ha valakinek fontos a szüleitől való függetlenedés, nem feltétlenül kell, hogy elköltözzön Pécsről. Az itteni albérletárak és a megélhetés költségei (nem túl távol a szülői háztól) egyelőre még jóval kedvezőbbek például a fővárosiaknál, így könnyebben megoldható helyben is a vágyott “szabadság”.

Fotó: PTE.hu