Nyakunkon az influenzaszezon, az utolsó pillanatokban járnak azok, akik be szeretnék oltatni magukat. Tudjuk, hogy a vakcina hatását körülbelül két hét után fejti ki, ugyanakkor napról napra szaporodnak már most az influenzás megbetegedések. Ami azért megnyugtató: az orvosok szerint még koránt sincs járvány.

Minden év januárja aggodalomtól terhes, hiszen a hónap közepén már beköszönt az aktuális influenzaszezon, ami általában egy hónapig tart. A tömeges megbetegedések idén még nem kezdődtek el, inkább náthás panaszokkal fordulnak sokan – tévesen – háziorvosukhoz.

– Megbetegedéseket már észleltünk, járványról viszont még semmiképpen nem beszélhetünk. A felső légúti megbetegedések már elég gyakoriak, de konkrétan influenza még csak elvétve akad – mondta el lapunknak dr. Princz János, a Magyar Praktizáló Orvosok Baranya Megyei Szövetségének elnöke.

Néha csak egy sima nátha, néha viszont durva influenza

Az orvos szerint hagyományosan a vírus január közepe-vége és február közepe között tombol, de ezt mindig nehéz előre megjósolni, hiszen olyan tényezőktől is függ, mint a sokszor nehezen kiszámítható időjárás.

– A védőoltást idén is ugyanaz a kör kéri, mint az előző években – a hatvan év felettiek és a krónikus betegséggel küzdők. Sokkal többeknek kellene megkapnia, de sajnos elég nagy ellenpropaganda is zajlik, legfőképp az internetes fórumokon – tette hozzá Princz.

Az idei szezonban országosan 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre.

Kevesen kérik az oltást, pedig rengeteg a térítésmentes vakcina

Az orvosok évről évre elmondják, még mindig rengetegen fordulnak orvoshoz egyszerű náthával hozzájuk, mert influenzára gyanakodnak. Igaz, hogy sok tünet egyezik, de nem nehéz megkülönböztetni az agresszív vírust a megfázástól. Míg a nátha lassan támad és „csak” levertséget, az influenza gyorsan magas lázat, végtagfájdalmakat, hidegrázást okoz. Előbbinél tüsszögést, orrfolyást tapasztalunk, míg az influenzások nem szenvednek ilyesmitől, ellenben hasmenés, gyomorpanaszok előfordulhatnak. A köhögés itt is, ott is előfordul, a náthánál viszont később jelenik meg, az influenzánál azonnal támad.

A szakemberek a megelőzéssel kapcsolatosan újat most sem tudnak mondani: a legfontosabb az oltás, a mindennapos higiénia, fertőtlenítés és gyakori kézmosás. A statisztikák is azt mutatják: az oltásokkal harminc százalékkal csökken a halálozási arány és a kórházi kezelések száma is a felére apad.

Nem könnyű átvergődni a víruson

Az ÁNTSZ legfrissebb, 51. heti – tavaly december végi – jelentéséből az derül ki, hogy a 44 betegből, akiktől influenzagyanús vizsgálati anyagot kaptak a Népegészségügyi Központ szakemberei, tíz esetben sikerült azonosítani a vírust. És mindösszesen ketten fertőződtek meg a 2009-ben világjárványt okozó H1N1-vírussal. Összesen 11 ezer megbetegedést regisztráltak.

A vakcina beadását követően két hétnek kell eltelnie, hogy kifejtse hatását. Ezért aztán lassan közeleg a határidő: ha sikeresen ki akarjuk védeni a támadást, most kell kérni az oltást.

Hirdetés