Folytatódik a béremelés a Hauninál

Az országban az elsők között állapodott meg a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft.
vezetése és a Vasas Szakszervezeti Szövetség Alapszervezete a jövő évi
béremelésekről. A haunisok 2017-hez és 2018-hoz hasonlóan, 2019-ben és 2020-ban is egyaránt átlagosan 10-10 százalékkal több fizetést vihetnek haza, köszönhetően annak, hogy az alapbérek és a juttatások összegei is nőnek. Jövőre is folytatja a létszámbővítést a cég.

hirdetés
Uránia Mozi

Technológiájával és termékeivel is a gépgyártás nemzetközi élvonalát képviseli a Hauni Hungaria Pécsett. A gyár közel 1300 embert, többségében hiányszakmának számító fém- és gépipari szakembereket, mérnököket foglalkoztat. Az ő tudásuk és tapasztalatuk a piaci siker egyik legfontosabb összetevője, ezért a vállalat számára kulcskérdés a munkavállalók megbecsülése és motiválása. Ennek része az átlagosnál jóval kedvezőbb munkakörülmények biztosítása mellett a kiemelt bérezés is.

A Hauni vezetése a következő évekre egy olyan, a munkavállalók számára rendkívül kedvező béremelési programot tett le novemberben az asztalra, amit a szakszervezet is rövid egyeztetést követően elfogadott. A javaslat értelmében 2019-ben és 2020-ban is egyaránt átlagosan nettó 10 százalékkal növekszik a haunisok jövedelme.

A béremelésnek három fontos pillére van. Az alapbér nettó 5-5 százalékkal fog emelkedni 2019-ben és 2020-ban. Ezzel együtt emelkednek az alapbérhez kötött juttatások, mint a műszak- és a túlórapótlékok. A Hauni Hungaria vezetése emellett vállalta, hogy amennyiben a szociális hozzájárulási adó mértéke csökkenne, akkor ezt az évi 2 százalékot is az alapbér emelésére fordítja.

A kedvezőtlen adójogi változások ellenére évi bruttó 150 ezer forinttal emelkedik, így 2020 ra több mint háromszorosára nő az éves cafeteria-keret, amit természetesen minden munkavállaló megkap.

A harmadik fontos bérelem a különféle bónuszok és jutalmak. A különböző jogcímeken járó többletjuttatás mértéke meghaladhatja a kéthavi alapbér összegét. Ennek egy része ráadásul nem teljesítményhez kötött, hanem például karácsonyi jutalomként fizetik ki a félhavi bért minden novemberben, illetve évente dinamikusan növekedő hűségbónusz jár az ötödik év után.

A munkabéren felül a haunis munkatársak lakhatási és iskolakezdési támogatást is igénybe vehetnek. Ezeknek az adóterhei a jövő évtől ugyan jelentősen megemelkednek, de ezt a többletköltséget a vállalat magára vállalja, így a kifizetett nettó összegek változatlanok maradnak. A béremelési programmal a Hauni Hungaria továbbra is vonzó munkahely szeretne maradni, ahol hosszú távra tervezhetnek a kollégák. Az elmúlt hónapokban több mint kétszáz új ember lépett be a céghez és jövőre is további bővülést terveznek, főleg mérnöki és konstrukciós területeken. A folyamatosan növekvő, a jogszabályi előírásokat és az átlagot is meghaladó juttatások, kiemelkedő munkakörülmények eredményeként az országos átlag alig harmada a fluktuáció a vállalatnál, miközben továbbra is a legjobb szakembereket vonzza magához.

Fejlesztések egymás után

Ahogy az ismert, a pécsi gazdaságban az elmúlt időszakban számos fontos fejlesztés történt, például pár napja jelentették be hivatalosan, hogy a dél-koreai autóipari világcég, a Hanon gyárat épít a Déli Ipari Parkban.