Még több embert vesz fel Pécsen a Viessmann

A tavaly bejelentett tervezettnél több embert foglalkoztatna idén év végéig a Pécsre települő német világcég, a Viessmann szolgáltatóközpontjában. Ez derült ki annak a rendezvénynek az apropóján, amelyen óvodások gazdagodtak biciklikkel a cég jóvoltából.

hirdetés

Húsvét alkalmából a német tulajdonú Viessmann cégcsoport pécsi szolgáltatóközpontja 5 kerékpárt ajándékozott a Koch Valéria Iskolaközpont Dugonics utcai óvodájának. A cég ugyanis fontosnak tartja, hogy a jövő generációját támogassa. Azért választották az ovit, mert jó kapcsolatuk van a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatával, akik segítették őket az új munkatársak toborzásában is.

Kerékpárokat adott a német cég az ovisoknak

Tavaly jelentette be a fűtési és hűtési rendszerek gyártásával foglalkozó német óriáscég, a Viessmann, hogy Pécsett új szolgáltatóközpontot alakít ki. A vállalat az elmúlt hónapokat a toborzással töltötte.

Decsi István, Pécs fideszes alpolgármestere korábban elmondta: az önkormányzat elsődleges célja, hogy a városban élő és a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) végzett, nyelveket beszélő, jól képzett fiatalok megfelelő munkalehetőséget találjanak Pécsett.

Az alpolgármester kérdésünkre most azt mondta, az eddigi pozitív toborzási tapasztalatok miatt a magyar leányvállalat megkapta az engedélyt a tervezett létszám emelésére is.

– A korábban bejelentett 50 fő helyett, így idén év végére több mint 70 fő dolgozhat Pécsett a Viessmann számára – jelentette ki Decsi lapunknak.

A Viessmann-csoport 24 éve van jelen Magyarországon. Pécs mellett szólt a több mint 22 ezer hallgató az egyetemen, illetve az, hogy kedvező a némettudással rendelkezők aránya a régióban, a város kiváló ipari parkkal és szolgáltatásokkal rendelkezik.

A német vállalat tavaly jelentette be, hogy a termelés után szolgáltatási tevékenységét is Magyarországra hozza, a pécsi 533 millió forintos beruházáshoz a magyar kormány 106 millió forint támogatást biztosított. Az elképzelések szerint a jövőben további bővítések is várhatóak.

Ezek a vállaltok érkeztek eddig Pécsre:

 • Harman amerikai hangtechnika-gyártó cég – 2015-ben települt Pécsre, 3,5 milliárd forintos beruházással mintegy 400 új munkahelyet teremtett.
 • ITSH német informatikai-szolgáltató cég – 2012-ben települt Pécsre, folyamatosan bővítettek, legutóbb 2017-ben egy 1800 négyzetméteres épületszárnnyal. Kezdetben 130 főt foglalkoztattak, mára 800-at.
 • BAT angol dohányipari cég – 2014-ben 9 milliárdos beruházással új gyár épült a Finn utcában, folyamatosan növekszik a dolgozók száma, most mintegy 800 dolgozót foglalkoztatnak.
 • Hauni német gépgyártó cég – 2013-ban és 2015-ben is bővítették a gyárat, mára több mint 1250 munkatársat foglalkoztat a cég, idén további 100 főt kívánnak felvenni.
 • Honsa német autóipari beszállító – 2011-ben és 2015-ben is bővítette a gyárépületet, 600 dolgozót foglalkoztat.
 • Magnus Aircraft magyar repülőgépgyártó – 2017-ben jelentették be, hogy 5,1 milliárdos beruházással új repülőgépgyárat építenek Pécsett. Az építkezés 2018 elején el is kezdődött, mintegy 100 új munkahelyet teremtenek.
 • Foss dán biotechnológiai cég – 2018 elején jelentette be a világcég, hogy 2 milliárdos beruházással 2000 négyzetméteres kutató-fejlesztő központot épít Pécsett, 100 új munkahelyet teremtve.
 • Viessmann német hőtechnikai cég – 2017-ben jelentette be a német világcég, hogy Pécsett alakítja ki szolgáltatóközpontját félmilliárd forintos beruházással, közel 50 új álláshelyet teremtve.
 • Rovitex magyar textilipari cég – 2014-ben 700 millióból építettek 4000 négyzetméteres üzemet, 2018-as bejelentésük szerint újabb, 600 négyzetméteres iparcsarnok építését kezdik el. 70 embert foglalkoztatnak, leányvállalataik körében pedig további 50-et.
 • Aldi német üzletlánc – 2018 márciusában jelentette be a cég, hogy Pécsett alakítja ki informatikai támogató központját, ezzel 50 új munkahelyet teremt.
 • Matro magyar autóipari-gépipari cég – itt folyamatos a bővítés és a gépbeszerzés, mára mintegy 300 főnek ad munkát.
 • Somapak magyar gépgyártó cég – 2017-ben 600 milliós, 2018-ban 510 milliós beruházást hajt végre a csomagolástechnikai gépeket gyártó pécsi cég, a bővítés eredményeképp félszázra nő munkatársainak száma.
 • Unisys amerikai informatikai szolgáltató – 2012-ben jelentette be a nemzetközileg is jól ismert cég, hogy Pécsett nyit informatikai szolgáltatóközpontot, 100 új munkahelyet hoztak létre.