A 2018-as évet a családok évének aposztrofálta a kormány, aminek keretében számos intézkedést vezettek be. A támogatások és kedvezmények növekedése azonban 2019-ben sem áll le, idén minden eddiginél több támogatást kapnak a családok, mintegy 2000 milliárd forintot.

hirdetés

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára az év első napján fontos bejelentéseket tett: 2019-ben 2010-hez képest, duplájára nő a családok támogatására fordított összeg, ami így meghaladja a 2000 milliárd forintot. A kétgyermekesek családi adókedvezménye tovább emelkedik, a havi 40 ezer forintos megtakarítás a 2015-ös összegnek a dupláját jelenti – közölte.

A minimálbér januártól 8 százalékkal emelkedik, így a minimálbér bruttó összege 149 000 forint, a garantált bérminimum bruttó összege pedig 195 000 forint lesz. Novák Katalin kiemelte: január elsejétől ezzel együtt a gyed maximális összege is nő, ez 2019-ben eléri a bruttó 208 600 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 104 300 forintra, a mesterképzésben részt vevők esetében 136 500 forintra emelkedik. A diplomás gyedet az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik – tette hozzá.

A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára megjelenik a gyod, amelynek összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható. Ez az összeg később nőni fog majd, és 2022-re eléri a minimálbért. Akik nem a gyermeküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják, azoknak a támogatása jövőre 15 százalékkal emelkedik. Mindemellett januártól havi 40 ezer forintra nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, a kedvezményt már azok is igénybe vehetik, ahol érkezik a második gyerek, a várandóság 91. napjától.

További változás, hogy 2019 márciusától a központi közigazgatásban dolgozó friss házasok öt nap, valamint a nagyszülők minden unoka születésénél öt-öt nap pótszabadságot kapnak.

A gyerekek után járó pótszabadságok pedig a duplájára emelkednek. Eszerint a központi közigazgatásban egy gyerek után négy, két gyerek után nyolc, három gyerek után pedig tizennégy nap pótszabadság jár éves szinten. A központi közigazgatásban dolgozó édesapáknak járó apaszabadság öt nap helyett nyolc, ikergyermekek esetén hét nap helyett tíz napra emelkedik.

Az Emmi család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy az otthonteremtési program is minden eddiginél több támogatást kap, hiszen decembertől már a kétgyermekes családok is hozzáférhetnek tízmillió forint értékben a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott hitelhez. Ezzel együtt a nagycsaládosok hitelét tízről 15 millió forintra emelték fel.

Van még miből „válogatni”

Tavaly óta a korábbi 70 helyett 90 százalékos támogatás jár a lombikprogram gyógyszereire, külföldi magyar anyák is részesülhetnek a magyar támogatásokban, már az apa is részesülhet csedben, de kibővült a hallgatói gyed is: csak, hogy néhányat említsünk a 2018-ban érvénybe lépett kedvezmények és támogatások közül. Ne felejtsük el az anyasági támogatást, a friss házasok adókedvezményét, a babakötvényt és az ingyenes közétkeztetést és tankönyveket sem. Bővebb információért pedig kattintsunk ide.

Hirdetés