Még zajlik az EKF-s büntetőügy tárgyalása

A Pécsi Járásbíróságon szerdán tárgyalják azt az ügyet, amelyet még 2009-ben kötöttek meg az Európa Kulturális Fővárosa program kivitelezésére. A történet lényege az, hogy a fővállalkozó a vádirat szerint ugyan megkapta a pénzt a várostól és az államtól, ám az alvállalkozókat vagy nem, vagy csak részben fizették ki. 

A vádirat szerint a két vádlott által irányított gazdasági társaság 2009-ben kötött szerződést a pécsi „Európa Kulturális Fővárosa 2010” projekt keretében a pécsi önkormányzattal 2 milliárd forintnyi beruházás kivitelezésére. A vádhatóság szerint azonban a cég sem szükséges munkaerővel, eszközökkel, anyaggal egyáltalán nem rendelkezett, a munkákat teljes egészében alvállalkozók igénybevételével akarta elvégezni.

A cég a munkák előfinanszírozásához szükséges tőkével, pénzzel sem rendelkezett, és miközben az alvállalkozók az elvégzett munkáik után benyújtották a számlát, és a város, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is kifizette a pénzt a fővállalkozónak, abból vagy keveset, vagy semmit nem kaptak.

Az ügy két vádlottja ugyanis az alvállalkozók helyett inkább 350 millió forintot saját, valamint az érdekeltségük körébe tartozó kft.-nek utaltak át pénzt kölcsön címén. A két  vádlott összesen 20 alvállalkozó részére a vállalkozói díjat nem fizette ki, mellyel cégenként 100 ezertől 100 millió forintig terjedő kárt okoztak az alvállalkozóknak. Összesen mintegy 550 millió forint kárt okoztak, melyből 320 millió forint nem térült meg.

A vád szerint miután a cég tartozása a több százmillió forintot meghaladta, a gazdasági társaságot fiktív személyek részére értékesítették úgy, hogy a társaság ekkor még rendelkezésre álló 80 millió forint vagyonát eltulajdonították. Ezen fiktív cégeladásban további négy személy vett részt, akiket az ügyészség szintén megvádolt.

A gazdasági társaság két vezetőjét az ügyészség 23 rendbeli bűncselekménnyel vádolja, melyek közül a legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele 5–10 évig terjedő szabadságvesztés.