Elképesztően meglódultak felfelé az ingatlanárak Pécsett. Egy kertvárosi panellakás esetében is sok millióval drágább ma egy ingatlan, mint pár évvel ezelőtt. A riasztó folyamatnak azonban a szakemberek szerint rövidesen vége, újra normális pályára állhat a lakáspiac.

Az ingatlanárak változása ciklikus, hullámhegyek és hullámvölgyek tagolják, amelyek általában 5-7 évenként változnak a szakemberek szerint, most pedig éppen az egyik csúcsán lehetünk.

– 2008-ban egy óriási sokkot kapott világszerte a gazdaság, a zuhanás után indultak el felfelé az árak. Hazánkban a fővárosban kezdődött meg az áremelkedés, majd kisvártatva a nagyobb városokban. Azonban a dél-dunántúli régió késésben volt, hiszen amikor Pécsett még süllyedtek az árak, addig Magyarország sok területén már emelkedtek. 2013 végén viszont itt elindult a növekedés, a tendencia negyedik éve tart, magyarázta Horváth Csaba pécsi ingatlanszakértő.

Szerinte egyfelől a statisztika is azt diktálja, hogy lassan végére érjünk ciklusnak, másfelől sok ráutaló jelét is látni annak, hogy vagy elértük a csúcsot, vagy nagyon közel vagyunk hozzá, és lassan a vásárlóerő is eléri a holtpontot, ami majd megakasztja a további árnövekedést.

Egyelőre megfizethetetlenek az árak

– Úgy gondolom, hogy az év vége felé az emelkedés megáll, a stagnálás után meg is fordul a tendencia és jövőre akár már csökkenhetnek az árak.

Horváth Csaba úgy látja, hogy mivel mindenki érzékelte a folyamatos árnövekedést, ezért minél hamarabb akarta megvenni az adott ingatlant. Ez viszont tovább generálta a drágulást.

Sokan minél hamarabb szeretnének lakást vásárolni

Rengeteg helyen látni Pécsett megsárgult, kifakult ELADÓ táblákat, amik ott állnak magányosan már sok-sok éve. Felvetődik a kérdés, vajon mire várnak még a tulajdonosok, miben bíznak, meddig reménykednek?

– Sajnos az eladók nagyon gyakran nem racionális, inkább érzelmi jellegű döntéseket hoznak. Körbenéznek, látják, hogy mindenki magas áron árul, hát ők is azt teszik. A kategóriát viszont nem nézik, nem érdekli őket, hogy mennyit is ér az ingatlan a többihez képest – mondta ezzel kapcsolatban a szakértő.

Horváth Csaba szerint más a hozzáállás: ha hosszú évtizedeket töltöttek ott, életük munkája van benne, csakis magas áron képzelik el az értékesítést, holott gyakran ez nem is reális. Teljesen elvarázsolt árakkal lehet néha találkozni.

Jól látszik a ciklikusság

Egy 2010-es írásunkban még arról van szó, hogy döbbenetesen leállt az ingatlanpiac, elképesztően nehéz egy kertvárosi panelt értékesíteni, az árak 5-6 millió forint (!) körül mozognak. Horváth Csaba akkor azt nyilatkozta lapunknak, ez a gödör alja, innen már csak felfelé vezethet az út.

Nyolc éve feleannyi volt a panellakások ára, mint most

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015 első felében a pécsi ingatlanok átlagára már 8,6 millió volt, év végére pedig 10,1 millió forint lett. Ebben a cikkünkben további statisztikákat is górcső alá vettünk a témát illetően. Az évben egyébként a szakértők is egybehangzóan alátámasztották a ciklikus növekedés elvét és a statisztikákat: ebben és ebben a cikkünkben is erről van szó.

A Duna House nemrég készült, friss, februári elemzéséről ITT írtunk. Eszerint az elmúlt év második felében mintegy kilenc százalékkal nőttek az ingatlanárak Pécsett az országos tendenciának megfelelően. Ebben az évben ugyan megmarad még így, de jelentősen mérséklődik.

Az átlagár panellakások esetében tavaly 10,3 millió forint volt, házak tekintetében pedig 16,9 millió. 

Az Otthon Centrum Forbes magazinban olvasható becslései szerint idén Pécsen 3450 ingatlanos tranzakció várható, ezzel a megyei jogú városok közül a második helyen áll.