Megdolgoztatták a tűzoltókat a viharos napok

Nem csak minket tett próbára az elmúlt napok időjárása: a katasztrófavédők is mozgalmas időszakot zártak. Ráadásul nem csak Pécsett, a megye egész területén akadt tennivaló bőven.

A – sajnos megszokott – közúti baleseteken túl, most a szél számos fát döntött ki, károsítva házakat, vezetékeket.

Pécsen a város több pontján dolgoztatta meg a vihar a katasztrófavédőket.

A Ranga László és a Melegmányi úton fa dőlt az úttestre, számos helyen a szél megrongálta az épületek tetőszerkezetét. A Krisztina téren egy faág tört le, ami a járda fölé lógott, ezt kellett eltávolítani, a Kodály Zoltán utcában pedig egy kémény melletti villámhárítót bontott meg a szél, ami a gyalogos forgalmat veszélyeztette. A Rét utcában letört gesztenyeágak miatt kellett intézkedni.

Úttestre borult fák: nem egy ilyen esettel találkoztak

A kistelepüléseken jellemzően az utakra dőlt fák jelentettek gondot: Sikondánál egy vadgesztenyefa, Zaláta mellett egy fűzfa, Magyarszék, Somogyhárságy és Lad mellett is ez volt a probléma. Sokszor önkéntesekkel együtt, a tűzoltók kézi erővel, fűrésszel orvosolták a bajt.

Vajszlón egy tíz méteres fa engedett a természet erőinek és zuhant egy telefonvezetékre. A róla leszakadó ág pedig telibe trafált egy arra járó autót, aminek a teteje behorpadt. Személyi sérülés nem történt.

Életkép az elmúlt napokból

Szentlőrincen az iskola kerítésére dőlt egy fenyőfa, magasfeszültségű vezetéket szakított le. Mohácson egy nyolcméteres fa dőlt egy háznak, Himesházán egy tizenöt méter magas fenyőfa úgy dőlt meg, hogy megemelte a járdát is. Katádfán egy tizenöt méteres fa szintén megadta magát, vezetékre és kerítésre dőlt rá.

Több helyen a házak szenvedték meg a nagy vihart: Átán, Mohácson, Sásdon és Mánfán is épületeknek, háztetőknek dőltek a fák.
Nem csak a fákat, magukat a tetőszerkezeteket is megrongálta a szél, Pécs mellett Gödrén, Szentlőrincen, Szigetváron. Itt a tűzoltók eltávolították a lelógó darabokat.

De nem csak a fákat döntötte meg a vihar: Sásdon egy telefonvezetéket tartó oszlop dőlt meg.

Sokszor fűrésszel távolították el a letört faágakat

Egyébként országosan mintegy tízezer kárbejelentés érkezett a hétvégi viharkárok nyomán.