Megható: lágy zenével is gyógyítanak a pécsi szülészeti klinikán

A koraszülöttek termeibe gitárral és olyan dalcsokorral érkeznek a Te hangodat ismerem program önkéntesei, amivel még egy mélyaltatásban lévő babán is tudnak segíteni. A módszert egyébként orvosok bevonásával, felmérések alapján pontosították és 2014 óta alkalmazzák szerte az országban. Pécsett már több tucat koraszülött kisbabán és szülein segített az egyedülálló program.

Gitárral érkeznek azok az önkéntesek, akik zenével és énekkel szeretnének a koraszülött babáknak és szüleiknek segíteni.

Bendegúz 24. hétre született. Édesanyja szerint a baba megnyugszik, ha énekszót hall

– Az első naptól kezdve itt van velünk Virág és hiszem, hogyha a kicsi hallja a hangunkat, akkor megnyugszik és rá is pozitív hatással van az éneklés – mondta Bendegúz édesanyja, Agócs-Vaszari Boglárka.

Nincsenek egyedül, Virág énekkel próbál segíteni

A Te hangodat ismerem elnevezésű programmal két éve járják a pécsi szülészeti klinikát. Főként népdalokat és gyermekdalokat énekelnek együtt a szülőkkel.

„Amire figyelünk, hogy az éneklés is egy gyógyszer, nagyon fontos a jó adagolás” –mondja Virág.

Az önkéntesek lassabban énekelnek, alacsonyabb hangfekvésben. Az elmúlt két év alatt azonban kisebb csodáról is be tudnak számolni: egy mélyaltatásban lévő babának énekeltek, mikor javulást mutattak a monitorok.

– Talán az egyik legmeghatározóbb emlékem, mikor egy mélyaltatásban lévő babának énekeltem. Az ember józan ésszel azt gondolja, hogy egy ilyen állapotban lévő gyermek nem hall, nem érez abból semmit, ami történik körülötte. De ez nem így volt. Javult az állapota, miután meghallotta az énekszót – mondta László Virág, önkéntes.

Lassabban énekelnek, alacsonyabb hangfekvésben

A babák mellett a mamákra is jó hatással van az éneklés – mondják az osztályon dolgozók. Ha az anyukák a gyermekükkel énekelnek, a feszültség is oldódik. Emellett a babáknak stabilizálódik a légzésük, a keringésük és a hallásfejlődés szempontjából is előnyös az éneklés.

– Egy koraszülés krízishelyzet a szülőnek, néha meg sem mer szólalni, néha nem is akarja
elhinni, hogy ez vele történik. Ezekkel a finom lágy hangokkal tulajdonképpen békességet, örömöt árasztanak az önkéntesek – mondta dr. Funke Simone a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszék egyetemi docense.

Megható pillanat, amikor lágy zeneszó árasztja el a kórtermet

A Te hangodat ismerem elnevezésű programot Budapesten kezdték el először, de több vidéki kórház is alkalmazza. A program alapítója, Hazay Tímea a nővérekkel és orvosokkal együttműködve, valamint felmérések alapján választotta ki, hogy mi legyen az a használható dalanyag, ami jó hatással van a koraszülött babákra.

Hirdetés