Pécs nemcsak egy újabb „turistamágnessel” gazdagodik hamarosan, hanem egyben a Széchenyi tér egy műemlék épülete is megújul: a Régészeti Múzeum több mint egymilliárdos fejlesztése kezdődik el.

Mint azt lapunk kérdésére Őri László alpolgármester közölte, a napokban döntött a pécsi önkormányzat pénzügyi bizottságra arról, hogy kiírják a közbeszerzést a Régészeti Múzeum teljes átalakítására. A hatalmas beruházás minden engedéllyel rendelkezik már, a tervek is elkészültek, azaz „csak” az építési munka van hátra.

Az alpolgármester kifejtette, a Széchenyi tér északi részén, a dzsámi fölött található épület teljesen átalakul: kívül-belül felújítják, új nyílászárókat kap, lefedik a belső udvart, restaurálják a kőfalat, a freskókat, de kertépítészeti munkák is kezdődnek. Az új múzeumi központ akadálymentes lesz, modernizálják a gépészeti és villamoshálózatot is.

Most nem épp szép, de a fejlesztés után dísze lesz a belvárosnak

Ugyanakkor nem csak egy új régészeti kiállítás lesz. A tervek szerint a Janus Pannonius Múzeum munkatársai egy olyan gyűjteményt állítanak össze, amely az őskortól napjainkig mutatja be Pécs történetét, természetesen a korszerű, interaktív módszerek segítségével, azaz élményszerű lesz a múzeumlátogatás. Kiemelik a helyi néprajzi és várostörténeti elemeket, így igazi „pécsi” lesz az új múzeumi központ.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezzel a beruházással a Széchenyi tér egy hosszú ideje zárva tartó épületébe költözik újra élet, és maga a műemlék is tovább szépíti majd a főtér küllemét.

Őri László elmondta: a teljes beruházás mintegy 1,1 milliárd forint, a város a TOP-keretből kapott erre támogatást. Lapunk úgy tudja, a tervek szerint a hatalmas beruházás legkésőbb jövő év végére fejeződhet be.