Az ország első cigány lakásétterme, a Kóstolda olyannyira beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hogy a hosszú távú tervekből alig négy év alatt valóság lett. A pécsi Színes Gyöngyök Egyesület áprilisban megnyitja a Dunántúl első cigányéttermét Pécs szívében, ahol autentikus roma punyát, lecsót és „asztal körül futkosós rétest” is kóstolhatunk majd.

A Színes Gyöngyök Egyesület 2004-ben azért jött létre, hogy segítse a roma nőket családi és társadalmi szerepeikben. Folyamatosan támogatják őket szociális, jogi, mentálhigiénés tanácsadással és a közéletben való szereplésük elősegítésével. Az egyesület minden adandó alkalommal igyekszik népszerűsíteni saját tevékenységét, ezért a helyi rendezvényeken, fesztiválokon gyakran megjelennek. A kezdeményezés célja, hogy egy olyan találkozási pont jöhessen létre, ahol a nem cigány lakosság megismerheti a cigány lakosság szokásait, értékeit és nem utolsósorban az ételeit.

A pécsi szervezet tagjai 2015 nyarán valósították meg régóta dédelgetett álmukat, a Kóstoldát, mely egy autentikus cigány ételeket kínáló lakásétterem. Ahhoz, hogy a tervekből valóság váljon, az egyesületet az EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus, illetve az Ökotárs Alapítvány és partnerei támogatták.

Akkori látogatásunk során még csak hosszú távú tervként emlegette Várnai Anna, a Színes Gyöngyök Egyesület elnöke az étterem nyitását, mostanra azonban egyértelművé vált az egyre növekvő igény miatt, hogy szükség van egy második helyre is.

– Az utóbbi időben annyi vendég szeretett volna lakáséttermünkbe ellátogatni, hogy már nem győztük kielégíteni az igényeket. Adta magát, hogy megnyissuk a Kóstolda belvárosi „nagytestvérét”, mellyel reményeink szerint áprilisban el tudunk startolni – árulta el lapunknak Várnai Anna. Hozzátette, hogy a város szívében mindenféle nemzetiségű gasztronómia képviseletében működik már étterem, viszont a roma ételkultúrának semmilyen jelét nem lehet látni. – Azt remélem, hogy megfelelően tudjuk majd reprezentálni a cigány gasztronómiát – így Várnai Anna.

Természetesen a kínálatban, és az ételek minőségében sem lesz más a belvárosi Kóstolda, állandó ételük lesz a cigánylecsó – Várnai Anna szerint ez az egyik legjellegzetesebb roma fogás –, de fontosnak tartják, hogy mindig lehessen kapni a cigánykenyerüket is, a punyát. Ez utóbbit naponta többször fogják sütni, hogy a vendégek asztalára mindig frissen sült kenyér kerüljön. Nem maradhat el „az asztal körül futkosós rétes” sem – aminek a kinyújtott tésztája akkora, hogy a szakácsok az asztal körül futkosnak, mire elkészítik –, mely szintén helyben sül majd. Állandó fogás lesz továbbá a pörköltek és egyéb finomságok mellett a cigánypecsenye is.

A Király u. 36. szám alatt nem csak vacsorázni tudunk majd, menüzni is beülhetünk, de lesznek itt különböző témák köré szervezett események, felolvasóestek, kiállítások, beszélgetések. Várnai Anna elmondta azt is, hogy a Komját Aladár utca 12-ben továbbra is működik majd lakáséttermük, hiszen a családias hangulatú, beszélgetős vacsorákat ott lehet igazán megvalósítani.

hirdetés

Hirdetés