Megnyitott az idei pécsi advent!

Pénteken hivatalosan is elindult a Széchenyi téren a vásári nyüzsgés, folyik a forralt bor és a meleg tea, a pécsiek pedig egy emberként várják a karácsonyt: megnyitotta tehát kapuit az idei pécsi advent!

hirdetés
Uránia Mozi

Felcsendültek az első karácsonyi dallamok, meggyúltak a fények a mindenki karácsonyfáján, kürtőskalács-illatba burkolózott a pécsiektől nyüzsgő Széchenyi tér: november 29-én megnyitott a IX. Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár! Ilyenkor a hagyományokhoz hűen megtelik a város főtere árusokkal, forralt bort és ünnepi finomságokat kínáló bódékkal, kézművesek portékáival, nem utolsó sorban pedig megannyi kulturális, gasztronómiai, családi- és gyermekprogrammal.

Az adventi kirakodóvásár mindig hangulatos és népszerű

A korábbi évekhez hasonlóan az idei, közel 130 programot felsorakoztató pécsi advent is példás városi összefogás eredménye, hiszen az ünnepi programkavalkád a Zsolnay Örökségkezelő NKft., a Pécsi Egyházmegye és a Pécsi Rotary Club együttműködése nélkül nem jöhetett volna létre.

Forralt borból sosem elég az adventen

A legmeghittebb pécsi ünnepet délután öt órakor nyitotta meg Péterffy Attila, Pécs polgármestere a mindenki karácsonyfáját ünnepi díszbe öltöztető fények felkapcsolásával, valamint a Három Királyok hagyományos adventi sörkülönlegességének csapra verésével. A polgármester beszédében elmondta, hogy az advent az év egyik legszebb és legfelemelőbb időszaka, ezekben a hetekben pedig sok város központja valóságos ékszerdobozzá változik, és – folytatta – Pécsnek ezen a téren nincs miért szégyenkeznie. Az adventi vásárral és a Mindenki karácsonyfájával felöltötte a Széchenyi tér ünnepi ruháját – mondta.

Péterffy Attila nyitotta meg az adventi vásárt

-Az advent az előkészület, a várakozás időszaka. Én abban bízom, hogy ez a mostani egy reményteli várakozás. Az előkészület Pécs egy új, élhetőbb, virágzóbb korszakára. Mi már egy ideje ezen dolgozunk. Azt kívánom önöknek, hogy a közös munkánk gyümölcsét a következő öt évben úgy tudják élvezni, mintha egy adventi naptár kis ablakait nyitogatnák. Mert minden kisebb és nagyobb lépésünk célja az, hogy a város fejlődjön, hogy az itt élők mindig egy kicsivel jobban érezzék magukat. Találkozzunk minél többször az ünnepi téren, várjuk együtt a közelgő karácsonyt, éljük meg közösen ezt a sok tekintetben ünnepi időszakot! – fogalmazott a polgármester.

Az adventi vásáron található kézművesek termékei nem “tucattermékek”

Rózsa Zoltán, az eseményt immár ötödik alkalommal megszervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője kiemelte, hogy örül annak, hogy a főtéren található adventi kézműves kirakodóvásár portékái eltérnek a bevásárlóközpontokban található „tucattermékektől”, ezekben a pécsi kézműves munkákban ugyanis több személyességet, odaadást és több lelket fedezhetünk fel.

“Több bennük a lélek és az odaadás”

Kajtár Edvárd atya, a Székesegyház plébánosa ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy egy ünnep akkor igazi, akkor fontos, ha hatással van az emberek mindennapos tetteire és mentalitásukra is, hogyha megfogalmaz egy feladatot. Mint mondta, az idei advent feladata talán lehetne a következő: keressük fel mindazokat, akik fontosak számunkra, akikkel régen, vagy épp mindössze csak a virtuális térben találkoztunk. Hiszen – tette hozzá – a karácsony a találkozások ünnepe is.

Péterffy Attila csapra verte a hagyományos ünnepi sört

Himer László, a Magyarországi Rotary Clubok 2020-21 évi. kormányzója elmondta, hogy az immár hatodik alkalommal megszervezett, hagyományosnak számító Pécsi Rotary Advent, a város egyik legnagyobb jótékonysági eseménye, mely idén december 23-ig tart. A Pécsi Rotary Adventnek köszönhetően – folytatta – pécsi, jól tanuló, de rászoruló általános- vagy középiskolás diákok kapnak 100-100 ezer forint értékű ajándékot egy-egy támogató vállalkozás vagy intézmény segítségének köszönhetően. A díjat a Széchenyi téren adják át, a Nádor Szálló pedig ebből az alkalomból újfent az ország legnagyobb adventi naptárává változik, melynek ablakai november 30-tól, esténként 17 órától a támogatót és egy gyermek ajándékát tárják fel – mondta.

A kivilgtott mindenki karácsonyfája már most a szelfizők kedvence

A megnyitón közreműködött a Mecsek Kórus.