Megnyitott Pécs első macskás kávézója, leteszteltük!

Külföldi városokban, sőt Budapesten is létezik már olyan vendéglátóhely, ahol a macskaimádó vendégek kedvenc állataik társaságában fogyaszthatják ételeiket, italaikat. Pécsett február végén nyitott meg az első ilyen hely, a Purrfect Cat Cafe, ahol három cica várja a Rákóczi út 59. szám alatt az érkezőket. 

hirdetés

Csapatunk újfent elindult, hogy szubjektív véleményt alkosson a Dél-Dunántúl legelső cicakávézójáról. Leonardo és Zeusz maine coon, valamint Edison brit rövid szőrű fajtájú macskák, és rendkívül kedves kiszolgálás várt minket a falatnyi helyszínen.

1. tesztelő:

Kíváncsian vártam, milyen lesz Pécs, sőt a régió első macskás kávézója, ahol három aranyos cica „fogadja” az állatbarát vendégeket. Kávézó lévén persze nem csak simogatni, szeretgetni vagy játszani lehet a szőrmókokkal, helyi szörpöket és gyümölcsleveket, sütiket, emellett kávékat és melegszendvicseket, sós és édes palacsintákat is lehet kóstolni.

Egy kézműves birsalmás, sütőtökös gyümölcslevet ittam, amit a nagyon kedves pincérnőnk ajánlott, valóban finom volt és meglepően laktató, pedig egy sonkás melegszendvicset is kértem, ami így eléggé kifogott rajtam. Jó nagy adag volt és még vegyes saláta (rukkola, olívabogyó, salátafélék) is járt hozzá, amire nem számítottam. Ízre rendben volt, se több, se kevesebb az elvártnál.

Összességében jól látszik, hogy a Purrfect legfőbb vonzereje a cicázás, nem feltétlenül a konyha, bár találunk különlegességeket is, mindezt jó ár-érték arányban.

2. tesztelő:

A macskás kávézót kifejezetten a macskásoknak ajánlom. Akik nem kedvelik a közvetlen kontaktust velük, azok ne térjenek be – még kíváncsiságból se. A cicamániások jól szórakozhatnak a békés, barátságos, közvetlen kisállatokkal, akik jól tűrik a strapát, néha túl közel merészkednek az ételekhez-italokhoz, de alapvetően jól neveltek.

Bizonyára nem kevés energiát igényel a hely tisztán tartása, de a vendégek részéről ez természetes és alapvető elvárás – nem tapasztaltam különösebb problémát ezen a téren.

A bécsi kávé szépen, igényesen el volt készítve, a kolbászos palacsinta nem hagyott bennem túl mély nyomot. De ez a vendéglátóhely abszolút nem a gasztronómiai élményre épít, és szerintem nem is ezért térnek be a pécsiek. A macskabarátok körében hiánypótló hely összességében beváltja a hozzá fűzött reményeket.

3. tesztelő:

Amikor megtudtam, hogy macskás kávézó nyílt Pécsen, azonnal a csúnyán megbukott, budapesti kávézó jutott eszembe, melyet az áldatlan higiéniai állapotok és az állatok súlyos egészségügyi helyzete miatt zárt be a Nébih. Emiatt sok előítélettel, kevés reménnyel, és a legszebb mosolyommal felvértezve érkeztem, ugyanis nem vagyok hatalmas macskaszerető.

A koncepció aranyos, a macskaimádók biztos élveznek itt lenni, én azonban nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy szőr szállingózik a kávémba. Nem kellett sokat várnom rá, el is jött a pillanat, amikor ki kellett halásznom a szódámból az egyik cica szőrét. A kérdést neki is szegeztem a roppant kedves és optimista üzletvezetőnek, hogy mit tesznek a higiénia megtartása érdekében, amire azt a választ kaptam, hogy napjában többször is takarítanak.

Egy sonkás, gombás, kukoricás melegszendvicset ettem, hozzá flat white-ot kortyolgattam mandulatejjel. A kiszolgálásra nem lehet rossz szavam, az ételek és a kávé is finom volt, azonban végig azon morfondíroztam, hogy ha a cicák nem lennének itt, észre se venném a helyet. Fantáziátlan belső tér, sima A4-es lapra nyomtatott étlap, egyszerű melegszendvicsek és palacsinták. Nekem nem nyerte el a tetszésem, de azt is fontos megjegyezni, hogy sokkal kevesebb rossz érzéssel távoztam, mint amennyivel érkeztem.

4. tesztelő:

Nutellás palacsintát ettem és hosszú kávét ittam. A palacsinta tálalása nagyon guszta volt, rengeteg mogyorókrém volt benne és frissen készült el. A kávé jó minőségű, nagyon finom és az ételekben és italokban én nem találtam sem macskaszőrt, sem más kivetnivalót. A málnás mousse is nagyon ízlett és az árak sem voltak vészesek.

A hely maga aranyos, sok helyen visszatér a cicamotívum a dekorációban is. Körülbelül összesen 10-12 ember fél el kényelmesen a kávézóban, így nagyobb társasággal csakis asztalfoglalás után induljunk el ide. Ami nem tetszett, hogy új helyként nem igazán renoválták az illemhelyiséget, az ülőke lógott a vécécsészén és nem volt igazán tisztaság sem. Szerintem egy vendéglátóhelynél nagyon fontos a mosdó is.

Mivel az állatokat – és különösen a macskákat – nagyon szeretem, nekem nem volt gond, hogy az asztalra ugrottak és többször átfutottak a lábam alatt a cicák. Ha valakit ez zavar, annak semmiképp nem ajánlom a helyet. 

Gyakori kérdések lehetnek:

Nem lesz macskaszőr a rendelésemben?

Szigorú szabályozás vonatkozik az ilyen helyekre, teljesen el kellett zárni a pultot és a konyhát az állatok elől. Így a készülő ételekbe és italokba elvileg nem kerülhet sem szőr, sem semmilyen más macskával érintkezésbe került dolog. Az más kérdés, hogy a vendégek számára kialakított helyiségben a cicák az urak, vagyis igenis felmásznak a bútorokra és minimális szőr is szállhat a levegőben.

Betegséget nem kaphatok el a cicáktól?

A macskákat profi tenyésztőtől szerezték be, tesztelve lettek mindenféle betegségre és mivel rendszeres állatorvosi vizsgálatokra járnak velük, illetve más állatokkal nem érintkeznek – sőt, a házirend szerint emberekkel is csak kézfertőtlenítés után –, így minimális az esélye annak, hogy akármilyen bajunk legyen tőlük. A macskaalom elszeparált helyen van, sem szag, sem látvány nem zavarja az embert. Természetesen aki allergiás a macskaszőrre, az a kávézóban is nagy valószínűség szerint rosszul lehet.

Az állatok nem szöknek ki a kávézóból?

A cicák látszólag nem igazán akarnak kiszökni, csak néha tekintgetnek az ajtó felé, ha nagyobb mozgást látnak. A tulajdonos elmondta, még dolgoznak a tökéletes rendszeren, ami végleg meg fogja akadályozni a szőrös kedvencek szökését. Egyelőre a vendégek odafigyelését kérik a kávézó dolgozói és maguk is minden szabad pillanatukban fél szemüket az állatokon tartják.

Házirend:

Viszonylag nagy port kavart a pécsiek – főként a kisgyermekes szülők – között a házirendet tartalmazó Facebook-poszt, amit nemrég tett közzé a macskakávézó tulajdonosa a közösségi oldalon. A szabályok között ugyanis szerepel az a kitétel, hogy 5 éves kor alatti gyermek nem látogathatja a kávézót. A tulajdonos néhány rossz élmény miatt hozta ezt a döntést és a korhatár egyébként feljebb is kúszhat, minden a tapasztalatokon, vagyis a gyerekek viselkedésén múlik.

Emellett kérik, ne hangoskodjunk a cicák mellett, ne zavarjuk őket pihenés közben, ne emelgessük és etessük őket, ne húzzuk meg a farkukat, ne fotózzuk őket vakuval. Ugyanis, habár a pécsi macskakávézóban élő cicafajták kifejezetten emberszeretőek és türelmesek, a túlzott, durva abajgatást nem tűrik.

Hirdetés