Felhangzott az első karácsonyi dallam, meggyúltak a fények a mindenki karácsonyfáján és a kellemes forralt bor és kürtőskalács aromájába burkolózott a Széchenyi tér: november 30-án megnyitott a nyolcadik Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár Pécs főterén!

hirdetés
Uránia Mozi

Az adventi várakozás egyik legizgalmasabb pillanata, amikor megnyit Pécsen az adventi vásár. Ilyenkor, szokás szerint megtelik a város főtere árusokkal, forralt bort és ünnepi édességeket áruló bódékkal, kézművese portékáival, nem utolsó sorban megannyi kulturális, gasztronómiai, családi- és gyermekprogrammal (a programokról bővebben itt írtunk!). A nyolcadik Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár alatt egy valóságos ékszerdobozzá változik a főtér.

November 30-án pénteken, miután délután öt órakor ünnepélyesen felgyúltak a fények a mindenki karácsonyfáján, Páva Zsolt, Pécs polgármestere megnyitotta a vásárt, ezzel megkezdődött az év legmeghittebb ünnepe Pécsen.

– Újra elérkezett az év egyik legszebb időszaka, az advent. Azt tapasztalom, hogy ilyenkor az emberek picit megváltoznak: vidámabbak, őszintébben és kedvesebbek vagyunk, hiszen várunk, készülődünk a karácsonyra. Azt javaslom minden pécsinek, hogy a hidegebb, didergős idő ellenére jöjjenek ki a vásár forgatagába a barátokkal egy forralt borra, legyünk együtt, élvezzük közösen ezt a csodálatos időszakot – köszöntötte a jelenlévőket Páva Zsolt.

Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője hangsúlyozta a nyolcadik Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár megnyitóeseményén, hogy az idei vásár azért is különleges, mert a betlehemi jászol teljesen új köntöst, dizájnt kapott, hiszen a háttérben a város jelképeit láthatjuk.

– Nagyon örülünk, hogy ebben az évben még több vállalkozó települhetett ki portékáival a Széchenyi térre, szám szerint hatvanhét bódé található jelenleg a Széchenyi téren. Biztos vagyok benne, hogy a minőségi kézműves termékek között valamennyien találunk ajándékot szeretteinknek – mondta Vincze Balázs majd hozzátette, hogy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. éves programjai közül az adventi vásár az egyik legkedvesebb.

Kajtár Edvárd atya, a székesegyház plébánosa is megosztotta ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. Kiemelte többek között, hogy ebben a meghitt időszakban azokról se feledkezzünk meg, akiknek nehezen telik az adventi készülődés betegség, gyengeség vagy anyagi, családi nehézség miatt.

A megnyitó zárásaként Páva Zsolt, a Pécsi Sörfőzde jóvoltából, a már több éves pécsi hagyományt követve csapra verte a Három Királyok sört, melyet az érdeklődők is megkóstolhattak. Így pedig hivatalosan el is kezdődött az idei pécsi advent. A megnyitó után a Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola kórusa gondoskodott az ünnepi dallamokról.