Megtudhatjuk, mit tudnak rólunk orvosaink

2015-ben hallottunk róla először, 2017. november elsejétől megkezdte működését a vegyes fogadtatásra találó EESZT – Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér. Meglehet, hogy az eltelt időszak ellenére sincsenek sokan tisztában azzal, mit is fed a szó, ugyanis alig tudnak a lehetőségről, hogy online is nézegethetik kórtörténetüket. 

hirdetés

Bő egy éve üzembe állt az orvosok számára az EESZT, mégis rengetegen furcsán és értetlenül néznek, ha meghallják a szót.

Röviden összefoglalva: ez egy olyan online tárhely, ami háziorvosnak, szakorvosnak és betegnek egyaránt elérhető, előbbiek minden olyan dokumentumot feltölthetnek oda, ami az egészségügyi ellátással kapcsolatos – leletek, beutalók, receptek, a teljes kórtörténetünk. Ez egyfelől rengeteg papírmunkától szabadítja meg az orvosokat, másfelől megkönnyíti a kommunikációt az orvosok között, harmadrészt a „felírt” – azaz a rendszerbe feltöltött – recepteket a patikusok is látják, így a betegnek csak be kell sétálnia a gyógyszertárba, ott rápillantanak az illető tárhelyére, és máris látják a felírt készítményeket.

Sürgősségi ellátásnál pillanatok alatt látni lehet a beteg esetleges gyógyszerallergiáit, krónikus betegségeit. A szakorvosok pedig összehangoltan dolgozhatnak – melyik gyógyszer javallott, milyet szed az illető, milyen vizsgálatokon vett már részt.

Mégis, sokaknál kiverte a biztosítékot a dolog, mégpedig a személyiségi jogok miatt. Vannak kellemetlen betegségek, kórok, amiket nem szívesen ismernek mindig be – nemi betegségek, drogfüggőségek, pszichiátriai problémák, leletek, kezelések. Ugyanakkor az orvosnak rendkívül fontos tudnia, ismernie a kórtörténetünket.

Ennek a „konfliktusnak” a feloldására találták ki azt a funkciót, ahol a beteg beállíthatja, melyik orvos mit lásson és mit ne. Ez alól kivételt képez a sürgősségi ellátás.

Beállíthatjuk, mit lássanak rólunk a doktorok

2017. november elsején tehát útnak indult az EESZT, az orvosi „Nagy Testvér”. Akkor megkérdeztük dr. Princz Jánost, a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya Megyei elnökét, hogyan halad a folyamat, hogyan állnak ehhez az orvosok, a betegek.

Most újra érdeklődtünk, és a háziorvos beszámolója szerint lassan, de azért egyre nagyobb körben és egyre több funkcióját használják ki a kollégák.

– Ma már hetven-nyolcvan százalékos kihasználtsággal működik az EESZT. Zömében elektronikus vényeket írnak, a papír csak afféle igazolásként szolgál. A patikában pedig kapásból ki tudják adni a felírt gyógyszert – mondta.

A patikusok jobbára már csak elektronikus recepttel dolgoznak

Princz meglátása szerint, ahol már része a gyakorlatnak, ott nagy könnyebbséget jelent az EESZT – a diagnosztizálásnál rálátást kapnak az orvosok a páciens egészségügyi helyzetére.

Viszont vannak olyan alapvető funkciók – mint például az elektronikus időpontfoglalás –, amik még nem működnek.

A saját profilunkat ERRE A LINKRE kattintva érhetjük el az ügyfélkapus bejelentkezést és a taj-szám megadását követően.

Az EESZT nyitóoldala

A különféle menüpontok alatt nem csupán az ellátásaink dokumentációját követhetjük figyelemmel, letölthetjük a zárójelentéseket – ha az illetékes orvos feltöltötte –, megnézhetjük már kiváltott és kiváltandó receptjeinket is. És persze a személyes adatvédelmi beállításokat is itt érhetjük el.

Hirdetés