Összesen 50 milliárd forint értékben újulnak meg utak a Magyar Falu Program keretében, a felújításokból Baranya is részesedik, és ez még csak az első ütem.

Azzal valószínűleg mindenki egyetért, aki már autózott a kisebb utakon, hogy égetően szükség van a felújításokra, ez különösen igaz Baranya megyére is. A Magyar Közút a napokban közölte, 50 milliárd forintos útfelújítási program indul, a fejlesztések között több baranyai is található.

A listát végignézve az látható, több olyan is található a fejlesztendő utak között, amely a megye egyik városát köti össze valamelyik faluval. Ez azért is fontos, mert a nagyobb településre való bejutás így zökkenőmentesebb lesz – szó szerint. A beruházási listán szerepel a Szigetvár-Drávafok, a Pécsvárad-Pereked, a Mágocs-Mekényes összekötő út. Emellett felvonulnak az építőmunkások a magyarsarlósi bekötőútra, a Szebény-Himesháza és a Nagynyárád-Bóly összekötő útra, de javítások lesznek az óbányai bekötőúton is.

 

Emellett, bár ez már nem Baranya megye, de a közlekedők számára fontos: a Barcs-Pécs-Budapest nyomvonalon haladó 6-os főúton is dolgoznak majd, a Somogy megyei Daránynál.

Ez ugyanakkor csak az első ütem, ebből következően nem zárul le még a fejlesztéssorozat.

A Magyar Közút közlése szerint, bár a különböző beruházások természetesen eltérőek, de általánosságban elmondható, hogy a szükséges helyeken új alapréteget építenek be a szakemberek, a rossz burkolatot elbontják és új teherbíró pályaszerkezetet alakítanak ki kivitelezők. Ha szükséges, kiegyenlítő réteg beépítésével a meglévő burkolat egyenetlenségeit szüntetik meg, majd erre a felületre új kopóréteget terítenek. A szakemberek az út menti területeken is elvégzik a szükséges munkákat, például az árkok tisztítását, a vízelvezetést is helyreállítják, új közlekedési táblákat helyeznek ki, és új kopórétegre természetesen új burkolati jelek is kerülnek.

hirdetés

Hirdetés