Megvannak az országos koronavírus-szűrés eredményei!

A Semmelweis Egyetem vezetésével májusban végzett országos H-UNCOVER reprezentatív koronavírus-szűrés végleges eredményeiről tartottak sajtótájékoztatót a minap, melyből meglepő tendenciák, adatok derültek ki. Mutatjuk a részleteket.

Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával kezdte meg néhány hónapja az átfogó szűrővizsgálatot a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző, köztük a Pécsi Tudományegyetem.

hirdetés

A szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végezték: a páciens garat- és orrváladékából vettek mintát egy pálcával, azt speciális csőbe tették, majd genetikai vizsgálatokkal mutatták ki a vírus jelenlétét.

Most megérkeztek az eredmények, de mint dr. Merkely Béla, a Semmelweis egyetem rektora elmondta, az adatok feldolgozása hosszú időt vett igénybe, 10600 fő adatait kellett ellenőrizni, a laboreredményeket megvizsgálni, a több mint 12 ezer kérdőív értékelését elvégezni. Meg kellett továbbá számolni, mekkora volt az átfertőzöttség és az aktív pozitív eset – írja a 24.hu.

A májusi országos szűrés eredményéről tartottak sajtótájékoztatót (A kép forrása: MTI/Kovács Tamás)

Mutatjuk az országos koronavírus-szűrés eredményeit pontokba szedve:

 • A kiválasztott 17787 fő közül 12236 fő töltötte ki a kérdőívet, 10575 fő ment el tesztelésre, és összesen 10474 főn végezték el a PCR- és szerológiai tesztet is, és töltötte ki a kérdőívet is.

Ez a teljes minta 67,7 százaléka, ami még nemzetközi szinten is nagyon jó eredmény.

 • A Pécsi Tudományegyetem összesen 2216 főt (63,7 százalékos részvételi arány) tesztelt.
 • A vizsgálatok során csupán 3 aktív fertőzöttet találtak.
 • Az aktív fertőzöttségre és átfertőzöttségre vonatkozó becslés szerint Magyarországon 2421 pozitív eset lehetett a vizsgálat idején.

Ez azt jelenti: 10 ezer ember között 2,9 fő volt a fertőzött.

   • Szeropozitív ember (olyan, aki már átesett a fertőzésen) május 16-ig 56439 fő lehetett a statisztika szerint, vagyis 10 ezer lakosra 68 szeropozitív személy jutott, ezen belül főként a nyugdíjasoknál volt magasabb ez az arány.
   • Dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ elnöke elmondta, 95 százalékos biztonsággal határozták meg az értékeket.
   • Kelet-Magyarországon inkább az idősek, míg a központi régióban és a Dunántúlon a fiatalok voltak túlsúlyban az átfertőzöttek között.
   • A nemek aránya az átfertőzöttek között szignifikánsan nem különbözik egymástól.
   • A dohányzás és a testsúly nem befolyásolta a fertőzések előfordulását.
   • A leggyakoribb tünetek a testszerte előforduló izomfájdalom és a szaglás és ízérzés zavara.

Mint írja a 24.hu, az eredmények alapján nyugodt nyár elé nézünk, azonban bármikor fellángolhat a járvány, ha olyan helyekről, országokból hurcolják be a vírust, ahol még nem enyhült a helyzet. Őszre, az iskolakezdés környékére jósolják a következő hullámot a szakemberek, szeptember végén vagy októberben lehet a következő keresztmetszeti szűrés, ha esetleges ez bekövetkezne.

További részletek ide kattintva olvashatók.

Hirdetés