Mennyire volt nehéz idén bejutni a PTE-re?

Hatalmas buli keretében hirdették ki nemrég az egyetemi felvételi ponthatárait a pécsi Széchenyi téren. A nagy bejelentés előtt görcsösen izguló fiatalok nagy ölelések és örömkönnyek közepette gratuláltak egymásnak a sikeres felvételik kapcsán; mások pedig vigasztalásra szorultak, amiért nem sikerült bekerülni a pécsi egyetemre. Mutatjuk, a tavalyiakhoz képest hogyan alakultak 2019-ben a ponthatárok a felvi.hu szerint. 

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetemre jelentkezők száma az idei évben jóval felülmúlta a tavalyi számot: összesen 13 346 fiatal jelezte hivatalosan, hogy a központi felvételi eljárásban érintett 52 felsőoktatási intézmény közül a PTE-n szeretne tanulni, írtuk meg korábban.

Hogy alakultak a ponthatárok a tavalyi évhez képest?

Maximum 500 pontot szerezhetnek a 2019-es felsőoktatási felvételin az alap- vagy osztatlan szakra jelentkezők tanulmányi és érettségi eredményeikkel, nyelvvizsgákkal, sport- és tanulmányi versenyeken elért helyezéseikkel, emelt szintű érettségivel, OKJ-s szakképesítéssel.

A PTE idei képzési kínálatában a közzétett adatok szerint a germanisztika német nemzetiségi alapszakra volt a legnehezebb bejutni, majdnem a maximális pontszámot súroló 490 pont elérésére volt szüksége a németes diákoknak.

Elég sokkal, 20 ponttal csökkentek a jogász (440 pont) és a nemzetközi tanulmányok (458 pont) szakokra meghatározott felvételi ponthatárok. A kommunikáció- és médiatudományra jelentkező diákok is örülhettek az idén, egy év alatt 498-ról 461-re módosult a szám. 14 ponttal csökkent a régészet szak ponthatára, 354 volt az idén; 12-vel pedig a szociális munkáé, ami 292 pontos minimumot jelent.

Az Egészségtudományi Karon, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karon, a Közgazdaságtudományi Karon, a Művészeti Karon és a Természettudományi Karon nem sok változás történt a pontok tekintetében, szinte minden képzést ugyanazzal a felvételi követelménnyel indítottak, mint a tavalyi évben, maximum 2-3 pontos eltéréseket mutatnak a felsőoktatási információkat közzétevő oldal táblázatai.

Mindemellett bőven akadtak olyan pécsi alap- és osztatlan szakok is, melyek a 2018-ashoz képest jócskán emelték a lécet. Az ókori nyelvek és kultúrák szakra például csak 366 pont elérésével járhatnak a tavalyi 311 helyett. Francia szakon 20 pontos növekedés következett be, 395 a felvételi alsó határ. Ennél is több, plusz 21 pont kellett a szabad bölcsészeten, 322 pont volt a határ. A legnagyobb fokú növekedés az osztatlan tanárképzéseken történt a netes adatbázis szerint, az angol nyelv és kultúra tanára–földrajztanár képzésre például 100 ponttal lett magasabb az elvárás (436 pont), míg az angol nyelv és kultúra tanára–matematikatanár szaknál 66-tal ugrott a szám. A több osztatlan tanárképzésnél sem ritka a 30-50 pontos eltérés a korábbi tanévhez képest.

A bölcsészkarra is nagyon sokan jelentkeztek

Melyek voltak az idén a legnépszerűbb szakok?

A PTE alapképzései közül az egyetem tájékoztatása szerint továbbra is a legnépszerűbbek közé tartozik az ápolás és betegellátás, a pszichológia és a mérnökinformatikus szak, de sokan érdeklődtek a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás és a pénzügy és számvitel, valamint a gépészmérnök szakok iránt is. Az osztatlan képzéseknél a legnépszerűbb az általános orvos szak, és nőtt a jogász, a fogorvos, a gyógyszerész, továbbá a grafikusművész, az építőművész és a festőművész szakok iránt is az érdeklődés. Az osztatlan tanárszakokra 800 jelentkezés érkezett.

Hirdetés