Egyre több lehetősége van a pécsi fiataloknak nyári munkára, nem csak a választható munkakörből van több, de a bérezés is egyre kedvezőbb. A fiatalok akár bruttó 340 ezer forintot is hazavihetnek havonta, ráadásul a felsőoktatásban részt vevők a kötelező szakmai gyakorlataikat is letudhatják a nyári hónapokban. Utánajártunk, mi a helyzet Pécsen.

hirdetés
Uránia Mozi

Egyre több Pécsen az olyan középiskolás, vagy már felsőoktatásban részt vevő fiatal, aki tudatosan készül a jövőjére, és a strandolás és a bulizás helyett nyáron szívesebben hizlalja a malacperselyt, vagy bővíti az önéletrajzát gyakornoki munkával. A bölcs döntés minden bizonnyal kifizetődik, hisz a későbbi munkáltatók szeretnek találkozni az önéletrajzban a korai tapasztalattal, de a fiatalok anyagilag sem járnak rosszul: Pécsen akár bruttó 340 ezer forintos havi fizetéssel is dolgozhatnak a nyári munkát választó diákok.

Kinek milyen lehetőségei vannak?

Pécsen minden 16. életévét betöltött nappali tagozatos diák dolgozhat, akinek érvényes tanulói vagy hallgatói jogviszonya van, és ezt igazolni is tudja. Szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szak- vagy középiskolába járnak. Érdemes is élni a lehetőséggel, ugyanis a legtöbb pécsi diákmunka-szövetkezet versenyképes bérezést ajánl: a Meló-diákkal bruttó 857 és 1422 forintot kereshetünk, a Fürgediák azonban a minimálbértől egészen a bruttó 340 ezer forintos havi bérszintig tud munkát adni.

Darvas Nándor, a Fürgediák régióvezetője lapunk megkeresésére elárulta, hogy leggyakrabban gyorséttermi, mezőgazdasági, pénztárosi, könnyű fizikai, és szállásoltatott munkák elérhetőek a Balatonon, ezek a munkák olyannyira keresettek, hogy állandó diákbázisuk a nyári hónapokban több száz érdeklődővel gyarapodik, ami közel ezer diákmunkást is jelenthet a cégnél.

– Említést kell tenni az elmúlt években folyamatosan növekedő érdeklődők és a teljesített órák számáról a régióban. Fontosnak tartjuk, hogy a diákoknak már egész nyáron tudunk például mezőgazdasági munkát ajánlani, mellyel akár 40 ezer forintot is megkereshetnek hetente – tette hozzá Darvas Nándor.

Kövesi Péter a Meló-diák kirendeltségvezetője elmondta, hogy cégüknél a fiatalabbak már 15 éves kortól jelentkezhetnek címerezésre, az idősebbek pedig kifoghatnak szőlészeti munkát is a villányi borvidéken, de úszómesternek, ételfutárnak, vagy csúszdaőrnek is elmehetnek a nyárra. Legfrissebb állásajánlataik között szerepel továbbá dohánybolti eladó, laboráns, pékségbe segítő, és pénzügyi elemző munka is.

A nyári diákmunka végső soron a városi gazdaságra is jó hatással van, hiszen a diákmunka-szövetkezetek helyi iparűzési adót fizetnek, illetve a Pécsen megkeresett diákbérek nagy részét Pécsen költik el a fiatalok.

A kormány is elindítja a Nyári diákmunka programot

Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban jelentette be, hogy idén is meghirdeti az állam a Nyári diákmunka programot. A tervek szerint 3,6 milliárd forintból támogatják majd az önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén működő vállalkozásokat, akik 16-25 év közötti diákokat foglalkoztathatnak a támogatás segítségével.

A hallgatók akár a kötelező szakmai gyakorlatukat is „letudhatják”

Tavaly több mint 29 ezer diák vett részt a programban, sokan közülük a kötelező szakmai gyakorlatukat is így teljesítették. A program a 16-25 év közötti nappali tagozatos diákoknak szól, akik után a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 százalékát térítik meg a munkáltatónak.

A támogatás mértéke a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 146 250 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 111 750 forint lehet havonta a bér. A diákok június 3-ától már regisztrálhatják magukat a Munkaügyi Központban, de a cégek is itt jelezhetik a felmerülő munkaerőigényüket.

Ezekre figyeljünk nagyon a NAV szerint

Dr. Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője hangsúlyozza, hogy a munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért ha ilyen még nincs a diáknak, a NAV-nál tudja igényelni a 19T34-es nyomtatványon. A munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján, az „adatbázisok” rovatban, a be nem jelentett cégeknél ugyanis kockázatos munkába állni. A diákmunkával szerzett jövedelem – néhány foglalkoztatási formát kivéve – is adóköteles, amiről a fiataloknak is rendelkeznünk kell a 2020-as szja-bevallásnál. A szakember továbbá azt javasolja, hogy ragaszkodjunk az írásban megkötött munkaszerződéshez, mely csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. 

Hirdetés