Mentsük meg a levitáló fura lányt a pécsi erdőben!

Egy erdei túra, ami során egy levitáló, érzékszerveitől megfosztott lányt kell megmenteni, olyan animátorok segítségével, akik maguk sem hallanak, látnak vagy beszélnek. Egy túra, ahol minden érzékszervre ható, játékos feladatok vezetnek egyik állomásról a másikra, hogy végül megmenthessük a fura lányt. Nemsokára indul a Speckó Paraerdő kalandtúrája!

Évek óta foglalkozik egy csapat Pécsett érzékenyítő programokkal, melyek a fogyatékossággal élők és az épek közötti tátongó szakadékot hivatottak csökkenteni. Projektjeik során a lehető legkreatívabb módon ismertetik meg az emberekkel, a fogyatékossággal élők: kerekesszékkel közlekedők, látássérültek, mozgáskorlátozottak vagy siketek mindennapjait.

hirdetés

Ötletük olyannyira találó volt, hogy tavaly, az indulás buktatóinak leküzdésére, valamint a működő szervezetek vállalkozásfejlesztésére létrejött Erste SEEDS Program támogatását is elnyerte. Ennek a támogatásnak, és további pályázatoknak köszönhetően elindulhatott az immár társadalmi vállalkozásként működő Speckó. A csapat továbbra is érzékenyítő játékokat szervez, elsődleges céljuk pedig a társadalmi felelősségvállalás jegyében az, hogy minél több közvetlen, értelmes találkozás történjen ép emberek, és fogyatékossággal élők között, ezzel elindítva az integrációt.

A Hétköznapi küldetések elnevezésű program keretében például különböző falvak intézményeibe látogatnak el, és megvizsgálják, hogyan működnek azok a fogyatékossággal élők szemszögéből. Megnézik, majd segítenek abban, hogyan kezeljen egy vak vagy siket embert a helyi postai dolgozó, a vegyesbolt eladója, a fodrász vagy egy pedagógus. Mintegy fél éve indult a Mentsd meg a Paralányt! elnevezésű projektjük, mely a Vince utca 15-ben telepített érzékenyítő szabadulószoba. Ez egy speciális játék, amely során meg kell mentenünk egy képzeletbeli sérült kislányt, aki nem lát, nem hall, nem beszél és nem is mozog. A megmentő hadművelet során nekünk is át kell élnünk az érzékelés hiányosságait, alternatív módjait, megtapasztalhatjuk az érzékelés határait és fontosságát.

Közel sem biztos, hogy tekintetünkkel kell keresni a megoldást

– Fél éve hoztuk létre a speciális szabadulószobát a Létra Közösségi Alkotóház pincéjében, mely abban különbözik a többi szabadulószoba tematikájától, hogy minden érzékszervre ható feladatokat kell megoldaniuk a játékosoknak ahhoz, hogy kijussanak a teremből. Mindeközben észrevétlenül közelebb kerülnek a fogyatékosok világához – mondja el Pintér Csaba, a Speckó tulajdonosa.

Számos futó projektjük mellett egyik legújabb játékuk a Paraerdő lesz, mely március 10-én, vasárnap mutatkozik be a pécsi Égervölgyben. Ez tulajdonképpen egy hétállomásos, természeti környezetbe helyezett szabadulójáték, túrázást kedvelő családoknak, csoportoknak. Itt is elvarázsolt a környezet, minden érzékszervre ható feladatok és izgalmas találkozások várnak a játékosokra, melyekben segítségükre lesznek fogyatékossággal élő animátorok is. Az autóktól mentes, végig erdei környezetben zajló, tíz kilométeres túra végső célja, hogy megmentsük a Paralányt.

– Mind a Mentsd meg a Paralányt! szabadulószoba, mind a Paraerdő szabadtéri érzékenyítő kalandtúra egy olyan környezetet teremt, ahol az átélt élményeken túl rengeteg érzelem megjelenik, melyek után a résztvevők kifejezetten igénylik a diskurzust. Ezt mi rendre biztosítjuk, a játék elején és végén is tartunk beszélgetést az élményekről – teszi hozzá a Speckó vezetője.

Bár egyelőre nem árult el többet Pintér Csaba az elvarázsolt erdei túráról, annyit elmondott: egy rendkívül kalandos túrára kell készülni, ahol közel sem biztos, hogy a tekintetünkkel kell keresni a „kiutat”. A március 10-i eseményre a vállalkozás honlapján tudunk jelentkezni.

Hirdetés