Merre tolják legszívesebben a babakocsit a pécsiek? Most kiderül!

Sokakat hallottunk már arról panaszkodni, hogy Pécsett és a környéken kevés megfelelő helyet találnak, ahol babakocsival sétálni tudnának. Emellett – valljuk be – egy idő után a már jól bevált útvonalak is unalmasak lehetnek. Jó hírünk van: pécsi anyukáktól gyűjtöttünk össze tippeket, melyekkel segíthetünk mindkét helyzeten. 

Pécs különböző városrészein, illetve a város környékén is bőven akadnak olyan helyek, melyek minden szempontból jól megfelelnek ahhoz, hogy a családok kellemes sétát tehessenek együtt, akár babakocsival is. Lássuk, mit gondolnak erről a pécsi anyukák!

hirdetés

A jelenleg a belvárosban lakó Ildikó nagyobbik kislányával sokat sétált néhány éve télen, nyáron, napsütésben, és hóban is. Akkor Uránvárosban laktak, és volt „kispajtásuk” is, aki anyukájával sokszor csatlakozott hozzájuk, hogy bejárják a környéket és a belvárost is. A járdák és a gyalogátkelők állapota sajnos nem mindenhol megfelelő, de nagyrészt meg lehet találni azt az útvonalat, ami babakocsival is járható, emlékezett vissza. Például Uránvárosból a belvárosba indulva a Magda cukrászda felé vették az irányt, ott egész jól lehetett haladni a négy- vagy éppen háromkerekű babakocsival. A Tüzér utca és a 6-os út kereszteződése azonban kerülendő szerinte az óriási útpadka miatt. A korcsolyapálya mögötti rész is szuper babakocsis sétához, még játszótér is van, hívta fel a figyelmet az anyuka.

– Most a kisebbik lányommal, mivel közelebb költöztünk a belvároshoz, inkább a centrumban szoktunk sétálni. Oda is igyekszünk a kisebb utcákon bejutni, például a Garay utcán a Hungária út helyett. A belváros többnyire megfelel a babakocsis közlekedésnek. A Szent István tér a gesztenyefákkal, a Széchenyi tér, a Király utca nagy kedvenc nálunk – így Ildikó.

Ildikóék nagyobbik lánya is élvezi a sétát, amíg kistestvére a babakocsiból térképezi fel a világot

Nikolett családjával a Barbakán fölötti dombon lakik. Szerinte a környékükön nem igazán babakocsik tologatására találták ki a járdákat, és sokszor az autósok is úgy parkolnak le, hogy alig lehet eltolni mellettük a kocsit. Viszont a belváros ebből a szempontból véleménye szerint remek terep, az újabb térköveken nagyon jól gurul az ő kisfia háromkerekű „járgánya” is.

A szintén a Barbakán közelében élő Alexandra a következőket mondta lapunknak: „20 hónapos kislányommal nagyokat szoktunk sétálni a belvárosban babakocsival. Útvonalunk a Barbakántól indul, hiszen innen pár utcára élünk, és nagyjából a Király utcáig tart, majd vissza. Útjaink során sok helyen megállunk, például a Szent István téren, ahol eddig a szökőkút varázsolta el a kicsit, illetve most ősszel szuper élmény volt a gesztenyegyűjtés is. Innen általában tovább sétálunk az Apáca utcában, majd érintjük a Jókai, a Széchenyi, és a Színház tereket. Hazafelé a Sétatér felé megyünk, megnézzük az összes lakatfalat, aztán a székesegyház előtt időzünk még egy picit, itt futkározni is lehet a kicsiknek. Véleményem szerint ez az útvonal könnyen járható babakocsival, ráadásul még sosem unatkoztunk, ha mégis valami újat látnánk szívesen, akkor elővesszük Bartos Erika Vendégségben Pécs városában című könyvét és ötleteket merítünk.”

A pécsi utcaköveken a babakocsi jól halad, a babák pedig könnyen megnyugszanak az ütemes „zötykölődéstől”

Újhegyi lakhelyüktől gyakran távolabb is sétálnak Petráék két kislányukkal. Uránvárosban, a Mecsek áruház és az Olympia üzletház között nagyon szeretnek sétálni, mondta az anyuka. A nagyobb kockakővel kirakott, felújított járdán kellemesen zötykölődik álomba a kisbaba, az út mindkét oldalán fákkal övezett, széles sétányon tolhatjuk a járgányt.

Órákig tudok körözni ebben a kellemes környezetben. A napi bevásárlás is könnyen elintézhető, hiszen útba esik élelmiszerbolt, posta, drogéria. Ha elfáradunk, a Szilárd Leó parkban lévő játszótéren szívesen megpihenünk – fejtette ki az édesanya.

– Mi Kertvárosban élünk, itt nagyon szeretek sétálni babakocsival, meg van oldva mindenhol, hogy kényelmesen közlekedhessünk. De szerintem a belváros is ideális babakocsival. Főleg a Király utcát kedveljük, tekintve hogy a kisfiam nem szereti az egyenes placcot, és ott kicsit rázósabb a terep. Nagy kedvencünk Orfű, ott is szeretünk sétálni a tó körül. Pécsett talán egyedül Egyetemvárost nem szeretem annyira, a Rókus sétány elég nehézkes számomra. Kisfiam nagy kedvence még az állatkerttől a Dömörkapuig vezető szakasz, ott jó „döcis” az út és jókat lehet sétálni az erdős részeken – nyilatkozott lapunknak Virág.

A futóbabakocsi a sportos anyukák egyik kedvenc találmánya lehet

Beáta egy kisebb és egy nagyobb gyermekével, speciális futóbabakocsival oldja meg a mindennapi sportot és a kicsikkel való sétát. Legtöbbször a Jakabhegyi úton, a Makáron, a belvárosban és Uránvárosban lehet velük találkozni, de ha az anyuka hosszabb távot futna, akkor a tüskésréti futópályára mennek.

– Ahol sétálni lehet babakocsival, ott futni is. A pécsi babakocsis anyukák futónagyköveteként szeretném népszerűsíteni a babakocsis futást, habár ez nagyon nehéz a járdák rossz állapota miatt. Még a spéci járgányunkkal is rázkódik, döcög a terep sajnos. Uránvárosban néhány helyen nemrég lett új, biciklis útszakasz, ott gyakran járunk, de a legalkalmasabb a tüskésréti pálya – fejtette ki az anyuka.

Az édesanyák ugyan azt nem említették, de nagyobb kerekű babakocsival a Malomvölgyi-tavakat is körbe lehet járni, sőt imádják a gyerkőcök a zötykölődést, miközben nézhetik a föléjük hajló fák leveleit. A keleti oldala a tavaknak pedig kora délután még fürdik a napfényben, így fázniuk sem kell a szülőknek, csemetéknek.

Bár a 6-oson is át kell kelni egy zebrán, de a Kodály Központ – Balokány – Zsolnay-negyed játszótér is szép séta lehet. Szintén érdemes kilátogatni Orfűre is, ahol a tó körül lehet jókat sétálni.

Akinek van még tippje, ne tartsa magában, írjon az info@pecsma.hu-ra, és frissítjük a cikket.

hirdetés

Hirdetés