Messziről jöttek, Pécset csodálják

A Pécsi Tudományegyetemen az idei oktatási évben már több mint 4 ezer külföldi hallgató tanul. Érkeztek az egyetemre közeli és távoli országokból egyaránt, a közös pedig az bennük, hogy kedvelik a várost és a magas színvonalú egyetemi képzést. Spreeha Thapával, egy harmadéves nepáli orvoshallgató lánnyal és Joseph Jolayemivel, egy dél-afrikai származású, de Írországban élő ötödéves diákkal beszélgettünk arról, hogy miért választották a pécsi orvosképzést, és hogy mit szeretnek az egyetemben és a városban a legjobban.

– Miért választottátok a Pécsi Tudományegyetem orvosképzését?

JOSEPH: Elmentem egy írországi egyetemi nyílt napra, csak annyit tudtam, hogy orvos akarok lenni. A nyílt napon egy haverom mondta, hogy vannak itt magyarok, akik az orvosi egyetemeiket hirdetik, odamentem hozzájuk, beszéltem velük egy ideig, aztán úgy voltam vele, hogy oké. Ennyi volt az egész. Utána kutattam egy kicsit, hogy Budapestre vagy Pécsre menjek, esetleg Szlovákiába vagy Lengyelországba, de úgy gondoltam, hogy a pécsi egyetem a legjobb a képzés árát tekintve, az itt szerzett diplomát pedig nagyon sok helyen elismerik és elfogadják. Írországban nagyon nagy a túljelentkezés az orvosi egyetemekre, és én fiatalabb koromban nem vettem komolyan ezt, nem tanultam eleget és ezért nem vettek fel. A felvételi vizsga után ide viszont felvettek.

Joseph Jolayemi Írországból érkezett Pécsre

SPREEHA: Próbáltam Nepálban is az orvosit, de ott is hatalmas a túljelentkezés. Volt viszont egy barátom, aki mondta, hogy itt is nagyjából ugyanannyi időbe telik megszerezni az orvosi diplomát, és hasonló az oktatási rendszer is, ez pedig jól hangzott. Egyébként korábban nem sokat hallottam Magyarországról, nem tudtam semmit Pécsről sem, mikor ide érkeztem. Annyit viszont láttam egyből, hogy nagyon szép és kicsi ez a város, aminek örültem, mivel szerintem ilyen a tökéletes hely a tanuláshoz. Elég hirtelen jött ötlet volt amúgy, a szüleimnek egy kis időre volt szükségük ahhoz, hogy feldolgozzák, hogy Magyarországra jöttem tanulni.

– Miért döntöttetek úgy, hogy orvosok lesztek?

SPREEHA: Fiatalkoromban is nagyon érdekelt már az orvostudomány, sok tudományos órára jártam a középiskolában is, ezért döntöttem úgy, hogy orvosi egyetemre akarok járni.

A nepáli Spheera Thapa mindig is orvos akart lenni

JOSEPH: Édesapám orvos, édesanyám nővér, úgy nőttem fel, hogy sokat jártam kórházakban velük. Egyszerűen csak szeretek segíteni az embereken, emellett orvosnak lenni egy stabil, biztos megélhetést jelent, ez a biztonság pedig nekem mindennél fontosabb, ráadásul azzal tudok majd foglalkozni, ami a szenvedélyem is.

– Nehéz a pécsi orvosi?

JOSEPH: Általában véve az orvosi egyetemeken nagy a bukások aránya. A megoldás az, hogy tanulnod és tanulnod és tanulnod kell. A bukásoktól való félelem ott motoszkál a fejedben, ez hajt előre.

SPREEHA: Az első két év nagyon-nagyon kemény. Ha ezen a két éven túl vagy, és tudod már, hogyan kell itt tanulni, sokkal könnyebb lesz és nyugodtabb, mert a gyakorlati órákon az oktatók már inkább olyanok, mintha a kollégáink lennének. Sokkal kisebb így rajtunk a vizsgák nyomása és fontosabb az, hogy a gyakorlatban is megértsük és alkalmazzuk azt, amit tanultunk.

Joseph anyukája is imádja Pécset

JOSEPH: Szerintem nagyon jó ezen az egyetemen az oktatás. Első kézből kapunk szakemberektől információkat, alkalmazható tudást, és ha szeretnénk például megcsinálni egy sebészeti beavatkozást, csak kérnünk kell, és segítenek. Sok diák jön ide az Erasmus-program keretében is, csak azért, hogy az ilyen gyakorlati órákon részt vegyenek és tanulhassanak, mert itt rengeteg tapasztalatot szerezhetnek.


– Hol fogtok elhelyezkedni az itt szerzett diplomátokkal?

SPREEHA: A tervem az, hogy az Egyesült Államokba megyek dolgozni, de utánanéztem, és nagyon nehéz ott kezdő sebészként állást találni, ezért Európa több országában is keresgetek lehetőségeket, remélem, találok is!

JOSEPH: Én visszamegyek Írországba, otthon szeretnék dolgozni. Vannak olyan ismerőseim és kollégáim, akik szintén itt végeztek és már praktizálnak is Írországban.

 –Hogy tetszik a város?

SPREEHA: Szerintem Pécs nagyon szép hely. Csendes, sok mindent lehet csinálni, és még Budapest is közel van. Az egyetemnek köszönhetően Pécs nemzetközi város, sok különböző országból származó diákkal találkozhatunk itt, ebből a nemzetköziségből eredően pedig mindenki jól kijön a másikkal.

JOSEPH: Pécs gyönyörű város, olcsó, kicsi, csendes, főleg Budapesthez viszonyítva, ami nyüzsgő és drága is. A pécsiek nagyon kedvesek. Édesanyám már többször volt itt, éppen két napja vett megint repülőjegyet, áprilisban újra Pécsre jön két hétre. Imádja, nagyon jó kis vakáció ez neki, mert olyan szép tájakat lát itt, amikhez hasonlót igazából máshol sehol.

Hirdetés