Mi köze a pécsi tv-toronynak Litvániához?

Augusztusban az államalapítás ünnepére és egy rendhagyó nemzetközi összefogás keretében – igencsak meglepő módon – Litvánia függetlenségének ünnepére emlékeztetnek a tv-torony különleges fényei! Érdemes lesz tehát a nyár utolsó hónapja során is felnézni Pécs ikonikus tornyára!

Amióta az országban egyedülálló módon modern, látványos és gazdaságos LED-világítású fényfestést kapott a tv-torony, a pécsiek számára egyáltalán nem újdonság, hogy a város egyik legfontosabb és leghíresebb jelképe minden hónapban ünnepi fényjátékokkal emlékezik meg különböző, éppen aktuális ünnep- és világnapokról. Ezekről a jeles eseményekről és a tv-torony hozzájuk kapcsolódó színkavalkádjáról egy ideje már rendszeresen adunk hírt, hogy senki ne maradjon le a nem akármilyen látványosságokról. Mutatjuk is, hogy augusztusban miért, mikor, milyen jeles napok alkalmából lesz érdemes felpillantani a toronyra!

Augusztus 20-án természetesen nemzeti színekben pompázik majd a tv-torony, hiszen ezen a napon ünnepeljük Magyarország hivatalos államalapításának emléknapját, mely egyben a magyar katolikus egyház magyarországi fővédőszentjének, államalapító Szent Istvánnak az ünnepe is.

Litvánia függetlenségének napján a tv-torony a nemzeti zászlójuk színét ölti magára

Augusztus 23-án a tv-torony a litván zászló színeit ölti magára, fent sárga, középen zöld, alul piros lesz. De vajon miért? Mi köze van Litvániának Pécshez? Nos, mivel idén 30 éve bukott meg a kommunizmus Közép- és Kelet-Európában, Pécs Magyarországot képviselve vesz részt egy Csehországban született rendhagyó nemzetközi kezdeményezésben, melynek keretében számos európai ország – Litvánia mellett Lengyelország, Csehország, Lettország, Észtország, Németország, Bulgária, Szlovákia és Románia – egymással összefogva emlékezik meg szabadsága kivívásáról. Az évforduló apropóján az országok egymás nemzeti zászlóinak mintájával világítják be egy-egy nevezetes, világhírű épületüket. Augusztus 23-án a pécsi a tv-torony a litván függetlenség elnyerésére emlékezik.

Hirdetés