Miért van értelme miniszterekkel együttműködni?

Számos kormánytaggal egyeztetett az elmúlt időszakban Vári Attila, Pécs polgármesterjelöltje. Számba vettük, milyen témákat érintettek, és miért is lehet ez fontos Pécs számára.

Miniszterelnökséget vezető miniszter, külügyminiszter, technológiai miniszter, belügyminiszter, honvédelmi miniszter, a paksi bővítésért felelős miniszter, igazságügyi miniszter. Ez azon kormánytagok listája, akikkel az elmúlt hetekben tárgyalt Vári Attila, Pécs polgármesterjelöltje.

A Szijjártó Péter külgazdasági miniszterrel zajlott megbeszéléseken szó esett az újabb ipari és technológiai beruházásokról, Palkovics László technológiai miniszterrel a várost is érintő országos közlekedési fejlesztésekről, de Pintér Sándor belügyminiszterrel Pécs közbiztonságáról is egyeztetett Vári Attila, ahogy azt a polgármesterjelölt közösségi oldalán is közölte.

Nem kérdéses, minden városnak fontos, hogy a kormányzat szereplőivel napi kapcsolatban legyen. A települések ugyanis nem önmagukban léteznek, számos olyan fejlesztés van, amit egy város önmagában – legyen szó Győrről, Debrecenről vagy akár Pécsről – nem képes végrehajtani. Csak néhány példa: egy külföldi nagyberuházó először nem a várossal, hanem az adott ország kormányával tárgyal mindenhol, ha egy új gyárat akar nyitni. Egy országos vasúti vagy közúti építkezésről nem a helyi település dönt, de a városnak is lényeges. Egy település közbiztonságát meghatározó nagyobb horderejű rendőrségi döntést sem helyben hoznak.

Mindezeken túl közvetlen források is érkezhetnek egy-egy területre a kormányzattól: Pécs például egymilliárd forintos Miniszterelnökségtől kapott keretből végezte el a mecsekoldali fő közlekedési tengely felújítását, valamint 1,7 milliárd forintot kapott elektromos buszok beszerzésére.

A fejlesztési források esetében pedig azért is szükség van a kapcsolatra a kormánnyal, mert sok esetben van, amikor az EU-s forrásokhoz további hazai önrészt lehet elérni.

Ha pedig a gazdasági teljesítményeket nézzük, egyértelmű, hogy egy jó együttműködés, sőt akár közös tervezés a kormányzattal sokkal nagyobb eredményt hoz, mint az állandó harc.

Érdekesség, hogy a baloldali, a választáson szocialistákat, DK-sokat indító Mindenki Pécsért Egyesület vezetője, Mellár Tamás szerint nincs értelme ellenzékiként befektetőkkel tárgyalni, ezért ő ki is jelentette, nem is fog ilyet tenni.

Hirdetés