Minden baranyai vállalkozást érinteni fog a „koronaválság”

Ahogy a magyar, úgy a pécsi, baranyai kisvállalkozások többsége sincs felkészülve a mostanihoz hasonló válsághelyzetre, állami beavatkozásra, segítségre lesz szükség túlélésükhöz. Közép- és hosszú távon viszont minden vállalkozást érinteni fog a „koronaválság”. 

hirdetés

Sorra zárnak be a pécsi éttermek, üresek a helyi szállodák, ez az a szektor, ahol azonnali hatása van a koronavírus okozta rendkívüli intézkedéseknek és válsághelyzetnek. De olyan gazdasági szereplők is rosszul járhatnak, akik látszólag nem annyira érintettek.

Kőszegi László, a víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szereléssel foglalkozó L-Heating Kft. ügyvezetője például lapunknak azt mondta, a koronavírus építőiparra gyakorolt hatása is hatalmas. Egyrészt rengeteg alapanyagot szállítanak külföldről hazánkba, Pécsre például csempéket és csöveket leginkább Olaszországból hoznak. Ezek szállítási ideje már most is hosszabb, de előre láthatólag tovább fog nőni. A vállalkozó továbbá hozzátette, nem csak a már megrendelt külföldi munkáit kénytelen elhalasztani, attól is tart, hogy ha a járvány egyszer lecseng, minden addig felhalmozódott megbízást egyszerre kell majd teljesíteni, méghozzá anyaghiány mellett.

– Március 13-ig több mint 5000 vállalkozás töltötte ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kérdőívet, az így kapott információk alapján készülnek az elemzések és az akciótervek is, de a baranyai vállalkozásokkal is folyamatos az egyeztetés – mondta el lapunknak Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára. Hozzátette: ez alapján megállapítható, hogy a koronavírus hatásai azonnal érintették a turizmust és a vendéglátást, de a személyes szolgáltatások körét is, például fodrászokat, és kozmetikusokat. Rendkívül érintett még a szállítási és raktározási szektor is.

Rabb Szabolcs szerint rövid távon a fenti szektorok hazai kkv-i (Baranyában a vállalkozások 90 százaléka mikro- és kisvállalkozás) nem tudják árbevétel nélkül finanszírozni a tevékenységüket. Bezárnak és leállnak a szállodák és az éttermek. A gazdasági szakember úgy véli, közép és hosszú távon viszont minden baranyai vállalkozást érinteni fog a válság. Az alapanyagfüggő feldolgozóipar is csökkentheti kapacitásait, a multinacionális vállalatok beszállítóinál pedig csökkenhetnek, elmaradhatnak a megrendelések.

Rabb Szabolcs egy pécsi gazdasági rendezvényen tavaly májusban

– A járvány gyorsuló terjedése kormányzati intézkedéseket kényszeríthet ki, amelyek rögtön gazdasági hatással bírnak. Így nagyon nehéz helyzetben kerülnek a vállalkozások, amelyek tartalék nélkül 2-4 hónapot bírnak ki – magyarázta Rabb Szabolcs.

A helyi kamara partnereivel egy hete dolgozik szakmai ajánlásokon és a nemzeti kamara kérdőíves felméréseit is megküldi minden megyei vállalkozásnak. A javaslatokat és szövegesen megfogalmazható problémákat is gyűjtik, ezeket a kormány elemzi.

A PBKIK titkára elmondta, rövid távon a turisztikai és vendéglátás szektor már most nehéz helyzetben van, tudnak vállalkozásokról, amelyek munkavállalóktól kénytelenek megválni, illetve keresik a legkorrektebb lehetőséget a munkaerő megtartására a munkavállalói költségek csökkentése mellett. A kamarának erre is helyzetre is vannak ajánlásai.

Rabb Szabolcs úgy véli, a vállalkozások jelentős része nincs felkészülve hasonló válsághelyzetre, így kormányzati támogatás nélkül nem lehet ágazati szintű megoldást találni a problémákra. Mint elmondta, a kormányzati hírek 400-600 milliárd forintos pénzügyi keretről szólnak, amely lehetőséget adhat majd konkrét finanszírozási, adócsökkentési akciók bevezetésére.

– Ezt egy komplex gazdasági hatásvizsgálat mentén kell elképzelni, hiszen minden mindennel összefügg. Egy példa: önkormányzati bérlemény esetén a bérleti díj csökkentése az önkormányzati bevételek csökkenését eredményezi – magyarázta Rabb Szabolcs.

Fontosnak tartja a kamara, hogy elsődlegesen a kkv-k érdekei mentén történjen a kompenzálás, finanszírozás, adócsökkentés, a támogató munkaidőszabályok bevezetése és elindítása.

A kamara titkára szerint helyben, Baranyában és Pécsett szolidáris együttműködésre, türelemre és nagyfokú bizalomra, helyi akciókra van szükség, mert csak együtt csökkenthetjük a negatív hatásokat. A helyi akcióra példát is mondott Rabb Szabolcs: kedvenc éttermünket támogatni tudjuk egy év végéig felhasználható bón vásárlásával, amelyet most kifizetünk, de csak a helyzet rendeződése után váltunk be.