Jó eredménnyel zárta az idei általános felvételi eljárást a pécsi egyetem, 12 százalékkal, vagyis csaknem hatszáz fővel több jelentkezőt vehet fel, mint tavaly.

Július 22-én este nagy tömeg gyűlt össze a Széchenyi téren a hagyományosan megrendezett Pont Ott Partin, ahol végre kiderültek az egyetemi felvételihez szükséges ponthatárok. Voltak könnyek is, de a fiatalok többsége ujjongásban tört ki az adatok láttán.

Íme néhány hangulatos, felszabadult „nyakba borulós” kép tegnapról:

Közben már megvannak a felvételiszámok is: a közel ötezerötszáz, egészen pontosan 5432 felvett hallgató 59 százaléka a Pécsi Tudományegyetem valamely alapképzésén, 16-16 százaléka osztatlan és mesterképzésen kezdheti meg tanulmányait, míg a FOKSZ-képzéseken a jelentkezők 10 százaléka tanulhat – írja a PTE.

Az egyetem lapunkhoz eljuttatott közleményéből az is kiderül, továbbra is töretlen az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége, a leendő diákok 84 százaléka támogatott szakokra került be. A nappali munkarendet választották többségében, a felvettek 69 százaléka teljes idős képzésen kezdheti meg tanulmányait a 2020/2021-es tanév őszi félévében.

Íme a PTE-re jelentkezők és felvettek számának alakulása:
PTE Összes jelentkező Változás az előző évhez Első helyes jelentkező Változás az előző évhez Felvett Változás az előző évhez
2020/Á 11.716 5719 4849
2021/Á 13.809 18% 6484 13,38% 5432 12%
Íme a legnépszerűbb szakok, képzések:
  • az ápolás és betegellátás alapképzés különböző szakirányai
  • a jogász és az általános orvos osztatlan képzések
  • pszichológia szak
  • osztatlan tanári szakok
  • gazdálkodási és menedzsment képzés
  • mérnökinformatikus
  • fogorvosi szakok

A mesterképzéseken pedig az építész, az egészségügyi menedzser, a szerkezet-építőmérnöki, a pszichológia, a vezetés és szervezés, valamint a fizioterápia képzések indulnak a legnépesebb évfolyamokkal.

A közleményben azt is megosztják, a legtöbb PTE-kar növelte a beiskolázási létszámait: a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar 46, az Állam- és Jogtudományi Kar 25, a Közgazdaságtudományi Kar 18, míg a Műszaki és Informatikai Kar 16 százalékkal növelte a felvettek számát az előző évhez képest.

A felvételi eredményeket pedig tovább javítja az új külföldi hallgatók és a pótfelvételi eljárásban bekerülő hallgatók száma.

Így várhatóan ősszel több mint 7000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait Magyarország első egyetemén.

Ám azoknak sem kell csüggedniük, akik most nem kerültek be, sok-sok szak várja a fiatalokat, a pótfelvételi eljárásban augusztus 9-ig lehet elektronikus úton jelentkezni a felvi.hu-n meghirdetett képzésekre. Jó hír, hogy a pótfelvételivel bekerülő hallgatók is pályázhatnak a 100 ezer forintos rektori ösztöndíjra!

Az ösztöndíjakról, kollégiumokról itt lehet olvasni, további információ a felvételi eljárásról ide kattintva érhető el.

hirdetés
Uránia Mozi