Mintegy 90 millió forintból újul meg a legrégebbi városi óvoda

Elismerve az idén 125 éves, nagy múltú, fontos városi hagyományokat őrző Kodály Zoltán utcai óvodában folytatott magas színvonalú nevelőmunkát, az önkormányzat mintegy 90 millió forintból indítja el az intézmény energetikai korszerűsítését.

Szeptember 17-én nem akármilyen jubileumot ünnepel a város legrégebbi – önkormányzati építésű és tulajdonú – óvodája, a Kodály Zoltán utcai kisdedóvó: idén immár 125 éve annak, hogy megkezdte működését. Az ünneplő óvoda 1894. szeptember 17-én nyitotta meg kapuit, történelme pedig jól dokumentált. Az intézmény a kezdetektől fogva óvodaként működik, leszámítva a két világháborút, amikor kórházként funkcionált, mint megannyi más pécsi iskola és óvoda. A 125 éves óvodában az évforduló alkalmából kialakítottak egy kis kiállítást is, melyet megtekintett Őri László alpolgármester és Hári József, az önkormányzat Kulturális és Köznevelési Bizottságának tagja is.

Hári József és Őri László az óvodában kialakított kiállítás tárgyait szemléli

A helyszínen Őri László elmondta, hogy az intézménnyel kapcsolatos megannyi érdekes történelmi tény közül kiemelkedik, hogy azt Nendvich Vilma, Pécs akkori polgármesterének testvére alapította. Az első évben – folytatta az alpolgármester – mai szemmel nézve igencsak sokan, 200-an jelentkeztek, közülük pedig 160-at vettek fel. Ma már ez a szám természetesen alacsonyabb, a 4 csoportban összesen 95 kisgyerek készülhet fel az iskolás évekre. Mint azt a városvezető mondta, az óvodában – melyet korábban hívtak Makár Óvodának és Alkotmány Utcai Óvodának is – az egyik legnagyobb felújítási munkákat 1975-ben végezték. Ebből kifolyólag – folytatta – az óvoda megérett egy újabb korszerűsítésre.

Mintegy 90 millió forintból újul meg a nagy történelmű óvoda

– Elismerve az itt folytatott, több mint 120 éve folyó magas színvonalú nevelőmunkát, úgy döntöttünk, hogy 90 millió forintból elindítunk egy energetikai korszerűsítési munkát az intézményben. A forrás ma már rendelkezésre áll, a támogatási szerződést megkötöttük, jelenleg a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás zajlik – mondta Őri László.

Őri László és Hári József: megérett az óvoda a korszerűsítésre

Hári József ezt követően elmondta, hogy a város oktatási intézményeinek felújítási programja rendkívül fontos, hiszen a pécsi iskolákban, óvodákban és bölcsődékben a város jövőjét jelentő gyerekekkel foglalkoznak a pedagógusok és tanítók.

– Azok a fejlesztések, melyek a jövőben a Kodály Zoltán utcai óvodában történnek majd, csak tovább fogják emelni ennek a kiemelkedő hagyományokat ápoló, nagyon jó hírű, kiegyensúlyozott, jó hangulatú intézménynek a hírnevét – mondta.

Hirdetés