No, nem új keletű módszer a sérülések, panaszok kezelése extrém hideggel, a fagyszauna mégis a szakma egyik legújabb vívmánya. A teljes testes hidegterápia során három percre kell az akár mínusz 170 fokos hidegbe „bújnunk”, de utána garantáltan újjászületünk!

hirdetés

Még mielőtt a kemikáliák megjelentek volna a gyógyászatban, már akkor alkalmazták a szakemberek a hidegterápiát a páciensek kezelésére. A módszer egészen az 1800-as évekig vezethető vissza, már ekkor tisztában voltak az extrém hideg jótékony hatásaival. A különböző leöntések, merülő-, jeges fürdők régóta használatosak, de ahogy fejlődött az orvostudomány, a szakemberek rájöttek, hogy a folyékony nitrogénnel a természetben lehetségesnél sokkal hidegebb hőmérsékletet, akár mínusz 170 fokot is elő tudnak idézni.

A jégzselét a legtöbb sportoló ismeri

Ma már léteznek hidegszobák, ahova sapkában, sálban és fürdőruhában belépve kezelhetjük magunkat az akár mínusz 110 fokos hidegben, de ennél hidegebb levegőt is kaphatnak a betegek, sportolók, vagy az egészséges páciensek – ilyen például a krioszauna vagy fagyszauna, ami a régióban egyedül csak Pécsett található.

Egy álló henger, amiben három percig kell „fagyoskodnunk”

A krioszauna tulajdonképpen egy álló henger, amiből a fejünk és a vállunk kilóg.

A hengerbe lépve az emberi testEt mínusz 40-50 fokos hideg éri, ami egyre csökken, egészen akár a mínusz 170 fokos hőmérsékletig.

– A központi idegrendszerünk jelzést kap, hogy az élettel nem összeegyeztethető körülmények közé kerültünk. Ilyenkor minden működését optimálisra kapcsolja, hogy minél hatékonyabban tudjuk túlélni az extrém hideget – avat be Fülöpné Varjasi Csilla, A Hotel Terápia asszisztense. A háromperces kezelés után kilépünk a kabinból, azonban a központi idegrendszer megfelelő szabályozása tovább működik.

Mire is jó a fagyoskodás?

Mivel az extrém hideg védekező reakciókat vált ki szervezetünkből, csökkenti a fájdalmat és a túlzott izomtónust. A hidegterápiának pozitív hatása van az ekcémára és a pikkelysömörre is, de fő terápiás hatása az, hogy a szervezet mozgósítja a tartalékait, az immunitás nő, a fájdalom eltűnik, a bőr anyagcseréje aktiválódik. A kezelés továbbá kiváló kozmetikai hatást eredményez, különösen a cellulitisz és a túlsúly esetében.

A szakember szerint akinek kutyabaja sincs, „csak” túlhajszolt, stresszes vagy feszült, annak is hasznos a hidegterápia, hiszen a regenerációt, pihenést is elősegíti.

Sokkal jobb, mint a jegelés és a merülőfürdő

Sportsérüléseknél szóba jöhet még a jegelés vagy a jeges fürdő, ezek a módszerek szintén hatékonyak, de kockázatosabbak is: a jég ugyanis ekkor közvetlenül a bőrünkkel érintkezik, könnyedén szerezhetünk égési sérüléseket, míg a krioszaunában csak a hideg levegő éri a bőrünket, égési sérüléseket nem szerezhetünk.

Persze fontos, hogy a hidegterápia nem oldja meg az összes problémánkat, leginkább kiegészítő kezelésként ajánlatos, autoimmun betegségeknél pedig kifejezetten fontos a kezelőorvos véleménye. Ellenjavallatai természetesen a fagyterápiának is vannak Fülöpné Varjasi Csilla szerint, érszűkület, idegrendszeri problémák, fóbiák, illetve daganatos betegségek esetén nem javasolt a használata.

Hirdetés