Most kell gombát szedni a Mecsekben, mondjuk, mire figyelj

Az elmúlt hetek csapadékos időjárásának köszönhetően hemzseg a gombától a Mecsek, a gombavadászatra aligha találnánk alkalmasabb időszakot. Ám ha magunk kerekednénk fel az erdőbe, érdemes előre tájékozódni, és néhány fontos szabályt betartani. Orbán Imre pécsi gombaszakellenőrt kérdeztük a legfontosabb tudnivalókról.

Ha valamit köszönhetünk a májusi esőzéseknek, akkor a gombák megjelenését biztos, a csapadéknak köszönhetően ugyanis a pünkösdi hosszú hétvégén, és az utána következő napokban lesz a legtöbb gomba a Mecsekben. Érdemes hátizsákos túrára indulni, még akkor is, ha teljesen amatőr gombavadászok vagyunk, a gomba azonban nem játék, ezért Orbán Imre, gombaszakellenőr segítségével összegyűjtöttük a hat legfontosabb szabályt.

1. Csak olyan fajt gyűjtsünk nagy mennyiségben, amit ismerünk

A gombaszakértő azt javasolja, hogy ha először adjuk a fejünket gombaszedésre, akkor érdemes először a tinórugombákat, vargányákat keresni, mert kevés köztük a mérgező faj. Jelenleg sok az ízletes vargánya, a nyári vargánya, a kékhátú galambgomba, valamint a varashátú galambgomba, de találunk bőven rókagombát is a Mecsekben. Nem csak az erdőben érdemes gombászni, a réteken is találunk bőven a finomságokból: megjelentek a csiperkegombák, a mezei szegfűgombák, de pikkelyes pöffeteget is szüretelhetünk a napokban. Ha valamit nem ismerünk, először csak mintát vigyünk belőle a vásárcsarnokba, nehogy ki kelljen dobni az egészet.

Rókagombából találunk bőven az erdőben

2. A fajokat mindig különítsük el

Orbán Imre azt tanácsolja, hogy az erdőbe szellős kosárral érkezzünk, és fajonként különítsük el a gombákat.

– Mindenkinek azt javasolnám, hogy mielőtt útnak indul, tájékozódjon a gyilkos galóca kinézete, jellemzői felől, nehogy belekerüljön a kosarába. A galóca spórapora nem mérgező, ezért a megérintése ártalmatlan, de ha galóca keveredik a többi faj közé, akkor a jogszabály értelmében az egész kosár tartalmát ki kell dobnunk – hangsúlyozza Orbán Imre.

3. Ne lépjük túl a szedési határt

A szakember felhívja a figyelmet, hogy a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő területeken az erdőtörvény szerinti szabályozás érvényes, amelynek értelmében az állami erdőben mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát gyűjthet külön engedély nélkül.

Ez nem haladhatja meg a fejenkénti két kilót egy nap.

4. Óvjuk a természetet, óvatosan szedjük

– Amit a köznyelv gombának hív, az a termőtest, a gomba „maga” pedig a talajban van, amit a szaknyelv micéliumnak hív. Ha szakszerűen szedjük az erdei finomságot, akkor a micélium újra hoz termőtestet – akár 30-40 évig is teremhet ugyanazon a helyen –, de ha gondatlanul szedjük, akkor azon a helyen nem fog már újra nőni – mondja Orbán Imre.

A gombát ne tépjük – javasolja – hanem óvatosan csavarjuk ki a földből, a helyét pedig takarjuk le egy falevéllel, hogy ne száradjon ki a micélium. Így akár minden évben visszajárhatunk ugyanarra a helyre, mert újra és újra nőni fog a finomság.

5. Szedés után tisztítsuk meg a gombákat

Már az erdőben, leszedés után közvetlenül tisztítsuk meg a zsákmányt a földtől, hiszen a tönkről könnyedén be tud hatolni a szennyeződés a csöves részbe, vagy a lemezek közé, amit rendkívül nehezen lehet kimosni. A végeredmény pedig az lesz, hogy a gombapörkölt evésekor korcogni fog a fogunk alatt a föld.

6. Mindig, de mindig vizsgáltassuk be a zsákmányt

Bár Baranyában halálos mérgezés 2012-ben volt utoljára – akkor egy háromtagú család egyik tagja halt bele a gyilkos galóca elfogyasztásába – a szerzeményeket minden esetben érdemes bevizsgáltatnunk. A mérgezéseket okozó gombák Pécsen mindig saját szedésből származnak, egyik esetben sem mutatták meg azokat gombaszakértőnek – ezért még akkor is zarándokoljunk el a vásárcsarnokba, ha éppen nem terem a Mecsekben gyilkos galóca.

Lakossági gombavizsgálatot minden nap hétfőtől péntekig 5.00–14.00-ig, szombaton 5.00–13.00-ig vasárnap pedig 17.00–19.00-ig végeznek a szakemberek a vásárcsarnok földszintjén.

Ha nem akarunk felmenni a hegybe, ezeket a gombákat kilónként 3000 forintért vásárolhatjuk meg a vásárcsarnokban, a nap végére azonban már 1500 forintért is hozzájuthatunk a finomságokhoz.

hirdetés