A közelgő augusztus 20-i hosszú hétvége előtt és után véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt – ilyenkor ugyanis kiemelten fontos, hogy minél többen adjanak vért.

A hosszú hétvégék előtt és után nagyon fontos, hogy minél többen adjanak vért, tekintettel az egyes készítmények rövid tárolási idejére, és az ilyenkor tapasztalható megnövekedett igényekre. Különösen igaz ez a nyári időszakban, hiszen ezekben a hónapokban egyébként is csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. Az alacsonyabb véradói aktivitás hátterében a nyári meleg, a sokakat érintő allergiaszezon, valamint a nyári szabadságolások állnak.

A vér mással nem pótolható, így a folyamatos, biztonságos vérellátás fenntartása érdekében a következő napokban fokozottan számítanak az önzetlen véradók segítségére.

Véradásra jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős (első véradók esetén a felső korhatár 60 év), testsúlya eléri az 50 kilogrammot és egészségesnek érzi magát. A véradáshoz szükséges dokumentumok: személyi igazolvány, lakcímkártya, taj-kártya.

Pécsett a Pacsirta u. 3.-ban, a Regionális Vérellátó Központban lehet jelentkezni (06 72 215 634). Általános véradási időpontok: hétfőn és csütörtökön 8.00–17.00-ig, kedd, szerda, péntek 8.00–15.00-ig. A véradási helyszínekről és időpontokról a www.veradas.hu, a www.ovsz.hu oldalakon, valamint a Vöröskereszt ingyenes véradós mobilappján lehet tájékozódni.

hirdetés

Hirdetés