Munkácsy vagy Csontváry? Íme a nagy pécsi művészteszt!

A magyar festészet bővelkedik nagy alakokban, az azonban nehezen elvitatható, hogy a 19. század végének két legnagyobb művésze Csontváry Kosztka Tivadar és Munkácsy Mihály. Nem csupán képeik, de személyiségük, életük is szögesen eltér a másikétól. Csontváry halálának 100. évfordulóján Pécsen komoly megemlékezések zajlottak/zajlanak, ugyanakkor a Zsolnay-negyedben egy nagyszabású Munkácsy-kiállítás próbálja magához édesgetni a pécsieket. A megítélés teljesen szubjektív, azonban mégis kíváncsiak vagyunk, kivel szimpatizálunk jobban.

Több szakértő helyezkedett ellenkező álláspontra a két festővel kapcsolatban. Való igaz, ahhoz képest, hogy kortársak voltak, vajmi kevéssé hasonlítanak egymásra képeik. A két magyar festő egyetlen alkalommal találkozott, Csontváry 1883-ban látogatott el Párizsba teljesen ismeretlenül, a már világhírűvé vált Munkácsyhoz.

A Magányos cédrust tartjuk Csontváry egyik legfőbb, legismertebb művének

Munkácsy Mihály többször járt Pécsen, szerette a várost, nagybátyja élt itt, ő hívta meg magához „Miskát”, akiről még anekdoták is fennmaradtak. Ez már akkor történt, mikor tehetségét és festészetét kezdték komolyan elismerni, tehát nem fiatalkori látogatásokról van szó.

Csontváry ugyanakkor Pécsen nem is járt, Baranyát is csak átutazóban érintette. Mégis óriási kultusza van a városban annak révén, hogy itt létesült az első önálló, állandó kiállítás a róla elnevezett, a képeiért létrehozott Csontváry Múzeumban.

A Siralomház hozta meg Munkácsynak a világhírt

Pár szempont az összehasonlításhoz:

Milyen családi környezetben nőttek fel?

Munkácsy édesanyja nemesi származású volt, keresztszülei uradalmi inspektorok voltak. Édesapja egy neves bajor családból származó kincstárnok. Gyermekkorában gyakran vendégeskedett nagybátyjánál Cserépváralján, az ottani várra gyakran, jó szívvel emlékezett vissza.

Csontváry édesapja gyógyszerész volt, megbecsült tagja a festő szülőfalujának, Kisszebennek. Édesanyja Ung vármegyéből származott. Csontváry szeretett kimaradni az iskolából, helyette a természetet járta, gyönyörködött a vidékben.

Hol tanulták a festőmesterséget?

Munkácsy Mihály már tizenéves korában megmutatta tehetségét, egészen pontosan 17 éves korában találkozott Szamosy Elek festővel, aki tanítgatni kezdte. Innentől kezdve nem volt megállás: Arad, Pest, München, Párizs következett.

Csontváry 27 évesen „döbbent rá”, hogy ő festő szeretne lenni, de ezután még hosszú évekig dolgozott patikusként, hogy összegyűjtse a pénzt külföldi tanulmányutakra. Párszor ugyan ellátogatott a nagy külföldi galériákba és mesterekhez, ám lényegében 41 éves volt, mire ténylegesen csak a festészetnek kezdett élni. Fél évig tanult Münchenben, majd Karlsruhéban, Düsseldorfban és Párizsban 1894-95 körül. Az 1890-es évek végén viszont már járta Európát, 1904-ben pedig Egyiptomba, Palesztinába, Athénba is eljutott.

Mennyiért kelt el akkoriban legdrágább műve?

Munkácsy képeit az egész nyugat-európai műkedvelő közönség felfedezte magának már életében, a legnagyobb összegeket pedig egy amerikai multimilliomos, John Wanamaker fizette a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota festményekért: előbbiért 160 ezer, utóbbiért 175 ezer dollárt.

Csontváry képei ezekhez az összegekhez képest láthatatlanok voltak, ha fizettek is érte, egy lapon nem említhető Munkácsy képeinek pénzbeli értékével.

Mikor fedezték fel őket?

Munkácsy Mihályt tanulóévei alatt már óriási tehetségként jellemezték, egyre többen érdeklődtek képei iránt, amikor pedig már kiforrott, saját hangvételű képeket festett, szerte a nagyvilágban elismerték műveit.

Csontváryt életében soha nem ismerték el. Pár külföldi kritikus látni kezdte benne a varázst, de a festő különc, furcsa személyisége is hozzájárult ahhoz, hogy egészen haláláig ismeretlen maradt. Először 1930-ban figyeltek fel rá különösen egy fővárosi kiállítása kapcsán, amit hagyatékának gondozója, Gerlóczy Gedeon szervezett.

Jöjjön a szavazás! Melyik jön be jobban?

Nézzük az arcképeket!

Eredmények

Loading ... Loading ...

Táj kevés alakkal:

Eredmények

Loading ... Loading ...

Tájkép:

Eredmények

Loading ... Loading ...

MINDEN INFÓT ÉS KÉPET ÖSSZEGEZVE:

Végső döntés:

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hirdetés