Munkahelykeresés, önéletrajzírás, jelentkezés, majd interjú. Ez mind nagyon izgalmas és egyben ijesztő. Pécsi szakértőket kérdeztünk arról, mi a tuti recept a garantáltan sikeres állásinterjúhoz.

Manapság keveseknek adatik meg, hogy egy munkahelyen maradjanak néhány évnél tovább. Ennek okai lehetnek a kiégés, az unalom és a rossz munkahelyi miliő, de egy jobb ajánlat is. Az okoktól függetlenül sokszor nehezen szánja rá magát az ember a váltásra. És ezt az állásinterjú okozta para sem teszi könnyebbé. Vajon van, ami szinte biztosan hozzásegít a sikerhez? Utánajártunk!

A pécsi Jobcapital Kft. toborzással és kiválasztással foglalkozó vállalkozás munkatársai szakmájukból kifolyólag már nagyon sokféle állásinterjút láttak. A fejvadászat divíziójának vezetője, Szentiványi Judit néhány tippet árult el, mi a jó benyomás titka.

Az interjú lényege, hogy a pályázó és a munkaadó kölcsönösen megismerjék egymást, mondta el Szentiványi Judit. Tehát nem csak az derülhet ki, hogy az interjúalany nem felel meg, hanem az is, hogy a cég nem olyan, mint gondoltuk. Néhány jó tanácsot tudtunk meg a szakembertől az interjú menetével kapcsolatban. Először is érkezzünk öt perccel korábban, de ne többel. Ha pedig elkésünk, legyen meg annak a száma, akivel megbeszéltük a találkozót, hogy szólhassunk neki. A késés elkerülésének érdekében érdemes előre informálódni a pontos helyszínről és odajutásról, szükség esetén parkolási lehetőségről. Emellett tudjuk meg azt is, pontosan kivel vagy kikkel fogunk beszélgetni és mennyi ideig.

Sokan már a telefonos interjút is túlizgulják, mi lesz velük a személyes találkozón?

A megjelenéssel kapcsolatban fontos az igényesség, de nem feltétlenül elvárás az öltöny vagy a kosztüm Szentiványi Judit szerint. Ennél is fontosabb az őszinteség, mondta. Nincs értelme hazudni magunkról. A szakértő szerint ugyanis sokkal rosszabb, ha a hiányosságok, fejlesztendők a próbaidő alatt jelentkeznek, mint ha előre tisztáznánk. Mert hiányosságai mindenkinek vannak. Kinek kisebbek, kinek pedig nagyobbak. Néhány tippet megtudtunk arról is, ezeket hogyan kezelhetjük. Az interjún hangsúlyozzuk azt, hogyan fogunk javítani rajtuk, készüljünk akciótervvel. A jó tulajdonságainkra fektessünk nagy hangsúlyt, hozzunk példákat is, amikkel alátámasztjuk őket. Nyelvismeret terén is lehetünk őszinték, ha kopottas a tudás, mondjuk el, hogyan frissítjük azt. Mindenképp maradjunk következetesek és az interjú végére készüljünk kérdésekkel.

Kellemetlen témák lehetnek még a divízióvezető szerint az előző munkahely elhagyása és a bérigény. Nők esetében pedig a személyes kérdések lehetnek akár túl személyesek is. Mégsem kell izgulnunk velük kapcsolatban. Ha az exmunkahelyről rossz élményekkel távoztunk, ezt is elmondhatjuk, de mindenképp hangsúlyozzuk, mit tanultunk belőle. Bérigényünkkel kapcsolatban érdemes előre készülni, biztosan megkérdezik ugyanis. Vegyük figyelembe az éppen aktuális bérünket és azt is kalkuláljuk, milyen fizetés alá nem tudunk menni. Ezekhez képest mondjunk többet. Persze túl sokat se. Ha közvetítőn keresztül jelentkezünk, kérdezzük meg a bérekről. ÍME egy honlap is, ami segíthet és ITT még egy. Nőként készüljünk még a személyes jellegű kérdésekre is, de ha nem akarunk rájuk válaszolni, nem muszáj. Mondjuk el inkább, hogy az anyaság vagy a házasodás nem befolyásolja a mindennapi munkavégzésünket.

A kínos csendnél csak az erőltetett röhögés gázabb

Kónya Dániel, az IT Services Hungary Kft. toborzási vezetője szerint fontos, hogy a jelölt készüljön fel a cégből. Legalább nagy vonalakban tudja, hogy mivel foglalkozik, mi a profilja. Illetve ha a tevékenységgel kapcsolatban vannak kérdései, az jó pont. Mutatja, hogy érdeklődik a cég és a pozíció iránt. Hogy ismerjen a cégről néhány alapvető információt a saját bemutatkozásához is elengedhetetlen. Az interjúztatók ugyanis azokat a tulajdonságokat és tapasztalatokat keresik, amik a kiírt vagy épp egy másik cégnél elérhető pozíció szempontjából fontosak. Kapcsolódási pontot keresnek a jelölt és a vállalkozás között.

Mára már azonban nem csak a pályázónak, de a munkaadónak is bizonyítani kell Kónya Dániel szerint. A jól képzett munkakeresők abban az előnyben vannak, hogy válogathatnak a cégek között. Ez nem csak az informatikai szektorban figyelhető meg, hanem más területeken is, mondta. Szerinte a cégeknek magukhoz kell vonzania az embereket, amit elérhetnek korrektséggel, plusz juttatásokkal és érdekes feladatokkal. Arra azért figyeljünk, hogy ez azt jelenti, érdemes partnerként viszonyulnunk az interjúztatókhoz minden esetben, hiszen jelöltként is ezt várhatjuk el tőlük.

Fontos, hogy az interjún mindkét fél jól érezze magát

hirdetés
Hirdetés