Már csak pár nap, és a pécsi történelmi belváros újabb emblematikus szakaszán kezdődik nagyszabású felújítás: napokon belül indul a munka a Ferencesek utcáján. A kedvelt sétálóutca új burkolatot kap, számos fát elültetnek, növénykazettákat alakítanak ki, előtte azonban valamennyi közművet is újra cserélik.

Jövő hétfőn, május 20-án elkezdődik az a hatalmas munka a Ferencesek utcájában, amely végeztével a sok pécsi által kedvelt hangulatos sétálóutca új arculatot kap. Elsőként a gázszolgáltató szakemberei vonulnak fel, kicserélik a vezetékeket, majd a Tettye Forrásház által megbízott kivitelező cseréli újra a víziközmű-hálózatot, ezt követi az áram-, illetve a telekommunikációs hálózat teljes rekonstrukciója.

Erre a jelentős munkára azért van szükség, mert a Ferencesek utcája is vadonatúj burkolatot kap, viszont az elöregedett vezetékek esetleges meghibásodása esetén éppen ezt kellene felbontani – ezt akarják elkerülni a szakemberek. Erre amúgy volna is esély, hiszen a Ferencesek utcájában a vezetékek egy része több évtizedes, van, amit 70 éve helyeztek a földbe.

Arra nincs mód – már csak munkavédelmi szempontok miatt sem –, hogy a szolgáltatók egyszerre dolgozzanak, szigorú határidőkkel egymás után vonulhatnak fel, ha pedig egyik kivitelező végzett, az utcaszintig betonnal kell újraburkolnia a felületet.

A közműcserék után következhet az új burkolat lerakása: ez a Jókai térhez illeszkedő lesz, olyan, mintha tovább sétálnánk a korábban már megújított térről. A Ferencesek utcája barátságos arculata nem csorbul, egy jelentős változás ellenben lesz: jóval zöldebb lesz. A tervek szerint ugyanis alacsonyra növő, a házakhoz illeszkedő fákat ültetnek, illetve növénykazettákat alakítanak ki.

Ahogy arról beszámoltunk, a Pécsi Városfejlesztési Nzrt. a közelmúltban az utca lakóit, kereskedőit egy fórumon tájékoztatta a beruházásról. Azóta is számos felvetés hangzott el, például az, miért úgymond „szezonban” kezdődik a munka. Tudni kell, hogy 5 fok alatt nem lehet megfelelő minőségben betonalapot készíteni, ezért is van szükség a jó időjárási körülményekre. A kereskedők jó része ezt nem is nehezményezte, volt, aki azt mondta, számára nem is a tavasz-nyár az igazi szezon, hanem az advent.

A munkák során egyébként rendbe teszik a török kori műemlék Memi pasa fürdőjének környezetét is, ez a beruházás azonban, lévén teljesen lehatárolható, nem zavarja a közlekedést.

A Ferencesek utcája egyébként nem csak burkolatában kötődik majd a Jókai térhez: a munkák is onnan indulnak, és haladnak lefelé. Így a tervek szerint a felső részen is fejeződhet be először, a szakemberek úgy kalkulálnak, év végén a Jókai tér felőli részen már az új burkolat lerakása folyhat. A teljes beruházás a májusi munkakezdéstől számítva – természetesen az időjárási körülmények ezt még befolyásolhatják – a közműfelújítások miatt 8-10 hónapig tarthat.

Utána viszont Pécs újabb történelmi része szépül meg, illeszkedve a „többiekhez”, hiszen többek között a Kossuth tér, az Irgalmasok utcája, a Széchenyi tér, a Jókai tér illetve a legutóbb a Dóm tér kapott új külsőt, így várva a pécsieket és a turistákat.