Nagy a bizonytalanság, de hagyományos oktatásra készülnek a pécsi iskolák

A koronavírus miatt nem csak mindennapjainkat, de többek között az oktatást is teljesen át kellett alakítani nemrég. De vajon mi lesz a következő tanévben? Kötelező maszkviselés az iskolában, két pad kihagyás egy-egy gyerek között, esetleg digitális vagy hibrid tanítás? Hogy szeptembertől mire kell számítaniuk a gyermekeknek, arról több pécsi tanintézményben érdeklődtünk.  

Schmidtné Rittinger Györgyi, a Pécsi Belvárosi Általános Iskola igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, a tanárok és a szülők is nagyon reménykednek benne, hogy szeptembertől a megszokott rendszer szerint zajlik majd a tanítás. Hozzátette, mindeddig nem kaptak utasítást arra vonatkozóan, miképpen kezdjék meg a tanévet, így egyelőre hagyományos oktatásra készülnek.

hirdetés

– A tanévnyitó ünnepélyt nem úgy tartjuk meg, ahogy eddig. Mivel közel 650 gyerek jár az iskolába, ezért csak a leendő elsősöknek lesz ünnepség; a többi tanulót hangosbemondón, illetve az osztályfőnökök által köszöntjük majd – mondta el az igazgatóhelyettes.

„Mindenképpen úgy készülünk, hogy a megszokott rend szerint elkezdjük a tanévet. Ha közben ennek ellenkezőjére utasítanak minket, akkor természetesen betartjuk a szabályokat”

– vélekedett Schmidtné Rittinger Györgyi. Hozzátette, úgy látják, a szülők nagyon szeretnék, ha a gyerekek újra járhatnának iskolába, hiszen legtöbbjüknek nem szakképzett pedagógusként kihívást jelentett a digitális oktatás, valamint a gyakorlás az iskolásokkal. Emiatt az oktatási intézmények feladata lesz az is, hogy az otthon esetleg elmaradt ismeretek átadásával egy szintre hozza a gyerekeket, mondta végül a szakember.

A tanárok, a gyerekek, és a szülők is annak örülnének, ha kinyithatnának az iskolák

Zalay Szabolcs, a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium igazgatója lapunkat arról tájékoztatta, hogy rendkívüli évnyitót terveznek.

„Ha ezt az aktuális járványügyi korlátozó intézkedések is megengedik, a Kodály Központban rendezzük meg augusztus 30-án, 15 órakor. Vendégként az idei végzőseinket is meghívtuk, hogy legyen nekik is egy maradandó emlékük iskolai életük utolsó mozzanatáról. A cél az a rendhagyó ünnepséggel, ahogy a meghívónk mottója (“Az élet él és élni akar.” Ady Endre) is sugallja, hogy diákjaink és az egész leőweys közösség hitét megerősítsük abban, hogy korunk nehezített viszonyai között is vannak jó döntések, s ezek mindig az életet kell szolgálják” – írta lapunknak az igazgató.

Hozzátette, akárhogyan is folytatódik az oktatás, ők közösségként készen állnak a kihívásokra. Úgy fogalmazott:

„Pont az a szép a középiskolai életben, hogy figyelhetjük, tanulmányozhatjuk a világ működését, reagálhatunk rá, s közben próbáljuk megérteni önmagunkat is.”

Az is egy opció, ha több hely marad ki a gyerekek között, de órán kívül hogy vesszük rá őket a távolságtartásra?

Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda igazgatója, Turi Katalin is arról számolt be, hogy várják az Emberi Erőforrások Minisztériuma által ígért eljárásrendet, ami számukra is irányadó. Úgy készülnek, hogy hagyományos tanévkezdés lesz osztálytermi tanítással, de természetesen készen kell állniuk az osztálytermen kívüli tanításra is, tette hozzá.

– Véleményem szerint a „hagyományos” oktatás az iskolák nagy részében már nem azt fogja jelenteni, mint március elején, a digitalizáció visszavonhatatlanul bekerült az oktatásunkba. A három hónap digitális oktatás után biztosan nem fogjuk ott folytatni, ahol márciusban abbahagytuk, hisz nagyon sok elemét látjuk beépíthetőnek a hagyományosnak mondott oktatás keretei közé. Természetesen a tanév előkészítése augusztusban arra is jó alkalom lesz, hogy számba vegyük a tapasztalatokat. Tavasszal szó szerint egyik napról a másikra kellett átállnunk, most fel tudunk készülni akár így, akár úgy alakul a helyzet – így a pedagógus.

„Szeptembertől a pedagógusok az első heteket a visszatekintésre fogják szánni. Az idei tanév kezdetekor a tanév eleji ismétlésnek sokkal nagyobb lesz a súlya és szerepe, mint máskor”

– vélekedett Turi Katalin. Hozzátette, a gyakorlóiskolák országosan kimaradtak azokból a pályázati lehetőségekből, amelyeket a tankerületi fenntartású intézmények kaptak.

– Nevezetesen a tanári laptopokra és az iskolai gépparkok frissítésére gondolok. Bízunk benne, hogy az elmúlt időszak tapasztalatai előttünk is megnyitják a pályázás lehetőségét. Digitális oktatás csak digitális eszközök segítségével valósulhat meg osztálytermi és nem osztálytermi keretek között egyaránt – mondta végezetül.

Egész nap maszkban? Na és a tesióra alatt hogy kapnak jól levegőt? Ez sem tűnik optimálisnak…

A 2020/2021-es tanév rendjét a tegnapi napon adta ki a kormány, ezt IDE KATTINTVA tekinthetjük meg. 

hirdetés

Hirdetés